Serija “Kosti” donijela gorku priču o ovom vremenu i drugačijim putevima i sudbinama: Iskupljenje moguće samo uz pokajanje

G.S.
Serija “Kosti” donijela gorku priču o ovom vremenu i drugačijim putevima i sudbinama: Iskupljenje moguće samo uz pokajanje

Rijetke su serije koje jedno vrijeme prikažu onakvo kakvo je sada, mračno, realno, prepuno likova kakve poznajemo, i događaja kojima svjedočimo, bilo da o njima ćutimo ili da ih glasno pominjemo.

Rijetke su serije o nama i ovom trenutku, a takva jedna serija je ostvarenje “Kosti”, rađena po scenariju Nikole Kolje Pejakovića, a u režiji Saše Hajdukovića, čija priča je danima nakon emitovanja posljednje epizode i dalje aktuelna, a komentari i kritike uglavnom pozitivni. Hvaljena je priča, gluma, muzika, cjelokupna priča i odličan prikaz mučnog i surovog svijeta, koji od dobrih načini zločince i pokajnike, a od loših još više izopačene, okrutne i nedodirljive.

Društvene mreže od početka emitovanja serije mjesto su na kojima su praćene reakcije, a svoje osvrte i komentare davali su i sami glumci, te regionalni kritičari.

- Reakcije su nevjerovatne, komentari vrlo emotivni i zaista mi, kao autori serije, nismo mogli da poželimo bolji prijem i snažnije reakcije od ovih koje gledamo i slušamo - rekao je scenarista Nikola Pejaković osvrćući se na završenu seriju, koja je drugi dio trilogije “Meso - Kosti - Koža”.

Svaka epizoda “Kostiju” nosila je drugačiji naziv, po imenima poznatih svjetskih djela - “Svi mi”, “Stranac”, “Buka i bijes”, “Na putu”, “Početnici” ,”Sljepilo”, “Krug se zatvara”, “Mučnina”, “Srce tame” i posljednja, naslovljena samo sa tri tačke.

- Na jednom papiru smo crtali jednu priču, a taj papir je ovo naše društvo i sve što se dešava oko nas. Generalno imam neki stav, a to je da od mene nećete čuti ružnu riječ o srpskim predsjednicima vlada i od danas nikad više, zato što neću da se naši neprijatelji vesele nad našom neslogom i našim svađama - navodi Pejaković.

Namjera autora bila je da stvore priču o ovom vremenu, da oslikaju i prikažu njegov duh u nekoliko epizoda jedne priče, koja je na koncu svega velika priča o pokajanju, a samim tim i o putu iskupljenja pojedinca.

- Mi ove ljude srećemo svakodnevno. S jedne strane to je borba obespravljenih. Ti ljudi su heroji koliko izdržavaju. I sam se ponekad nađem u toj situaciji da pomislim, kad ne može sistem da me zaštiti, da uzmem sam pravdu u svoje ruke, ali izbor uvek postoji - rekao je glumac Jovo Maksić, koji je igrao Kostu Govorušu.

Serija je okupila ogromnu glumačku ekipu, među kojima su, osim Pejakovića, Maksića i Mićanovića, glumili Ljubiša Savanović, Nikolina Friganović, Nikola Rakočević, Ljubomir Bandović, Boris Isaković i drugi.

- Glavni adut serije su odlično napisani i odglumljeni likovi. Hajdukovićeva režija iz svakog glumca izvlači ono najbolje, a posebno od udarnog dvojca: Maksića i Savanovića - naznačio je ranije u kritici serije Đorđe Bajić.

Glumica Milica Janevski smatra da je suština kvaliteta u dobro napisanom scenariju i izabranim glumcima.

- Stalno mi stižu poruke, reakcije su pozitivne, ne samo za moju rolu, nego su komplimenti upućeni kompletnoj ekipi, što je stvarno retkost. Za glumu kažu da je ujednačena, što je sve ređe na našim prostorima. Jednostavno, svi su dobri. A suština je u jako dobro napisanom scenariju i to je nešto što olakšava glumcu rad, ostaje mu samo da udahne život ulozi - objasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana