REVEZNIJA -“Majka”: Pozovi Džej Lo radi ubistva VIDEO

Branislav Predojević
REVEZNIJA -“Majka”: Pozovi Džej Lo radi ubistva VIDEO

Striming servis “Netfliks” sistemski nastavlja lansiranje svojih akcionih filmova, snimljenih po jednostavnom, ali krajnje isplativom principu “generička priča plus velika zvijezda u glavnoj roli”, pa smo nakon “Ekstrakcije” (Kris Hemsvort), “Stare garde” (Šarliz Teron), “Sivog čovjeka” (Rajan Gosling) i drugih dobili “Majku” sa Dženifer Lopez u glavnoj ulozi.

Nažalost, priča iza koje stoji scenaristički triling Miša Grin, Andrea Berlof i Piter Krejg toliko je rutinski postavljena da ovdje bukvalno nema opšteg žanrovskog mjesta koje nije upotrijebljeno kako bi dobili zaplet i rasplet. Džej Lo tumači majku iz naslova, snajperistu, bivšu veteranku vojske SAD i plaćenicu koja se spetljala sa dvojicom trgovaca oružjem, Lovelom (Džozef Fajns) i Alvarezom (Gael Garsija Bernal), kako bi zaradila dostojnu penziju nakon odlaska iz vojske. Kada uvidi da je prljavo poslovanje ovog tandema zločinaca previše za njeno shvatanje posla, posebno u svjetlu činjenice da je ostala trudna s jednim od njih, odluči da postane doušnik agencije FBI i da ih strpa iza rešetaka kako bi sebi obezbijedila novi identitet. Naravno, stvari kreću po zlu nakon napada njenih bivših saradnika, ona je teško ranjena, rađa djevojčicu, ali je primorana da je se odrekne i sakrije u divljini Aljaske kako bi sačuvala njen život. U momentu kada je zahvaljujući curenju podataka život njene kćerke ugrožen, ona se nakon 12 godina vraća iz egzila kako bi spasla svoje izgubljeno čedo i zauvijek se obračunala s njenim očevima.

I ako vidite naglašen profeministički motiv u pozadini ovog zapleta i samoj simbolici naziva, niste pogriješili, jer ovo jeste majčinski odgovor na testosteronske mačo koordinate akcionog žanra, što je sasvim legitimno pravo autorske ekipe koju čine većinom žene, ali, nažalost, to ih ne spasava od brojnih slabih tačaka same postavke i prvoloptaškog simbolizma o “Bambijevom tati” i vučici koja štiti mladunčad.

Koliko god se režiserka Niki Karo i autorka priče Miša Grin trude da svoj akcioni triler nadograde dubljom dramskom pozadinom i kompleksnijim tretmanom teme majčinstva kroz žanrovske B-forme, njihov film većim dijelom najbolje funkcioniše u klasičnim akcionim momentima. Prije svega, zahvaljujući glavnoj glumici, jer je Džej Lo ovaj “Netfliksov” poziv na ubistvo iskoristila maksimalno pretvorivši film u “one man” šou. Vječno potcijenjena kao glumica i uglavnom osuđena na praznjikave romantične komedije, ona je rolu osvetoljubive majke iskoristila da se zabavi za sve silne pare kojima je plaćena. Svoju rolu akcione heroine, koja nemilosrdno mlati, siječe i rešeta gomilu negativaca od Kube preko Ohaja do Aljaske, pretvorila je u kinetički ples pred kamerom, kradući s lakoćom šou muškim kolegama i “Majka” je doslovno dobar film, koliko je Dženifer dobra. Ipak, koliko god bili zadivljeni njenim snalaženjem u vodama akcionog trilera i koliko god svjesni da je ona dobra glumica, a jeste, posebno kada je imala kvalitetan materijal i režisera koji zna šta može s njom (recimo, filmovi “Daleko od očiju”, “Ćelija” ili serija “Nijanse plave”), ni njena majčinska posvećenost ne može spasti “Majku” od brojnih autorskih propusta.

Teško je spasti evidentnim trudom, harizmatičnim šarmom i latino seksepilom prazan hod u priči, neuvjerljive dijaloge ili manjak elementarne logike u samom zapletu (tipa jednom kidnapovana djevojčica se nakon spasavanja od Alvareza vraća kući i civilnoj porodici iako joj je Lovel sa svojim plaćenicima i dalje za petama), koji služe samo za gomilanje akcionih scena i popunjavanje trajanja filma. Da bude gore, finalni obračun, koji treba da ispoštuje žanrovska pravila i donese prijeko potrebnu katarzu, raspada se po scenarističkim šavovima predstavljajući neku vrstu uvrede zdravog razuma publike, dodatno kvareći opšti utisak filma.

Istina, ne treba se brinuti ni za “Netfliks”, jer je film automatski postao najgledanije ostvarenja na striming servisu, niti za Džej Lo, koja je pokazala da ima talenta i mišića za akcionu junakinju čak i u filmu koji je, u želji da bude nešto više od onog što jeste, postao suvi prosjek za ubijanje vremena, dok kvalitetno akciono uzbuđenje dostojno talenta glavne vedete, ipak, traži bolji scenario i režisera koji zna šta treba s njim da čini.

Ocjena 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana