Humanitarni “Balkanski špijun” pomogao ugroženim glumcima VIDEO

Tanjug
Humanitarni “Balkanski špijun” pomogao ugroženim glumcima VIDEO

BEOGRAD - Prikupljeno je 3.525.000 dinara (oko 30.000 evra) za pomoć ugroženim glumcima zahvaljujući humanitarnoj onlajn predstavi “Balkanski špijun”, koja je imala više od 200.000 pregleda na Božić, za samo taj dan, na YouTube kanalu kompanije Možart, saopštili su danas iz Udruženja dramskih umjetnika Srbije (UDUS).

Voja Brajović, predsjednik UDUS-a, izjavio je da ova plemenita akcija prije svega je imala cilj da se podigne svijest o problemu i da ljudi prepoznaju ugroženost izvođača, koji žive da bi radili svoj posao, a trenutno su spriječeni u tome.

“U periodu epidemije, književnik može da piše kod svoje kuće, slikar da slika, ali dramski umetnici su izuzetno pogođeni ovom krizom”, bio je jasan Brajović.

Prvi put je bila realizovana ovakva glumačka postava “Balkanskog špijuna” Dušana Kovačevića - Dragan Bjelogrlić (Ilija Čvorović), Mima Karadžić (Đura), Vesna Trivalić (Danica), Branka Katić (Sonja) i Gordan Kičić (Petar Markov Jakovljević), a voditelj Zoran Kesić je kao narator donio još smijeha ovom komadu.

Brajović je prijatno iznenađen koliko su Bjelogrlić i cijela ekipa uspjeli da prenesu emociju preko Zoom aplikacije.

“U svakom trenutku se videlo da im peva duša i da su počastvovani što učestvuju u akciji. Dušan Kovačević mi je rekao da je prvi put posle 47 godina slušao svoj integralni tekst i oduševljen je interpretacijom”, kazao je predsjednik UDUS-a.

“I Kesić je uneo mnogo šarma, kompletna postava je toliko savesno prišla celom projektu, o njihovom daru da ne govorim. Videlo se da sa mnogo radosti žele da pomognu i pošalju poruku da je našoj profesiji u ovom trenutku potrebno zajedništvo. Moj utisak je da u predstavi može da se uživa i dok putujete negde kolima. Dovoljno je i sam audio da se pusti, jer je ovo i izvanredna radio drama, i zato veliko hvala svima”, zaključio je Brajović.

Iznos donacije rastao je sa svakim šerom u prva 24 sata, a zbog velikog interesovanja, ova moderna verzija “Špijuna” biće dostupna i više od planiranih 48 sati, odnosno publika je može gledati još nekoliko dana na YouTube kanalu Mozzarta.

Svi glumci kao i reditelj onlajn predstave Nemanja Ćipranić su se odrekli honorara, kako bi iznos donacije bio još veći.

Prva Zoom predstava u Evropi imala je velikog odjeka i van granica Srbije, jer su komentari stizali iz Skoplja, Sarajeva, Pule, Kotora, Holandije.

Humanitarna akcija prema brojkama premašila je više od 200.000 pregleda, a gledaoci su slali organizaciji na stotine fotografija na kojima se vidi kako se cijele porodice smiju i uživaju uz predstavu na Božić.

Svi učesnici i sama kompanija izrazili su veliko zadovoljstvo što su se mnogi odazvali, šerovali predstavu i što su poslali na Božić lijepu zajedničku poruku - da je potrebno da svi misle o kulturi i da je ona neophodna u svakom trenutku.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana