Animirani film “Suzume” stiže u domaće bioskope: Dirljiva priča o gubitku i iscjeljenju VIDEO

Priredila: Milanka Mitrić/agencije
Animirani film “Suzume” stiže u domaće bioskope: Dirljiva priča o gubitku i iscjeljenju VIDEO

BANjALUKA - Avantura, pobuna, ljubav, traganje, žrtvovanje i odrastanje čine priču filma “Suzume”, novog animiranog ostvarenja japanskog režisera Makota Šinkajia.

Ovaj film od četvrtka će se naći na redovnom repertoaru banjalučkog “Sinepleksa Palas”.

- Anime govori o tinejdžerki Suzume koja slučajno otvori neobična vrata koja se nalaze u zaboravljenom parku blizu svog grada Kiušua. Ubrzo nakon toga, Suzume počinje da primjećuje neobične prizore prije nego što grad pogodi manji zemljotres. Nakon što se vratila do mjesta gde je otvorila vrata Suzume upoznaje misterioznog mladića, člana Čuvara, čiji je zadatak da putuje po Japanu i čuva portale koji vode u svijet iza vrata. U svijet koji krije veliku tajnu iz djetinjstva djevojke Suzume i opasnost za cijeli Japan - stoji u najavi ovog filma, koji se trenutno nalazi na četvrtom mjestu japanskih anime filmova s najvećom zaradom, iza filmova “Demon Slayer the Movie: Mugen Train”, “Spirited Away” i “Your Name”.

Šinkaji je jedan od japanskih režisera mlađe generacije, kojeg su mnogi često nazivali i novim Mijazakijem, a među njegovim ranijim filmovima izdvajaju se “Glasovi dalekih zvijezda”, “Iza oblaka, obećano mjesto”, “Pet centimetara u sekundi” i drugi.

Prema trenutnim recenzijama i kritikama, 96 odsto kritika na sajtu “Roten tomejtos” su pozitivne.

Kritičarka Udita Junhuvala, u kritici za portal “skrol.in”, napisala je da je ovo melanholična i dirljiva priča o gubitku i iscjeljenju.

- Ponekad je ovo i film o putovanju, od Kjušua do Ehime, Kjota do Tokija te na kraju do Tohokua. Na tom putu Suzume (kojoj glas pozajmljuje Nanoka Hara) i Souta (kojem glas daje Hokuto Matsumara) zaustavljaju se pored zaboravljenih gradova i ruševina mjesta koja su nekad bila ispunjena smijehom i veseljem djece i porodica - bilježi autorka.

Prema podacima “Metakritika”, film ima prolaznu ocjenu 76/100 te uglavnom dobre kritike i recenzije.

- “Suzume” je priča koja pokazuje odrastanje u  Japanu čija budućnost je neizvjesna - bilježi kritičarka Alison Vilmor, dok je kritičar Ričard Ejzenbajs pohvalio priču, likove, animaciju i muziku, a kao zamjerku naveo sličnost s filmovima ““Your Name” i “Weathering with You”.

Muzika

Rok bend “Radvimps” i kompozitor Kazuma Jinouči radili su muziku za film “Suzume”. Album je objavljen u novembru prošle godine i na njemu se nalazi 29 numera. Bend “Radvimps” ranije je radio i muziku za filmove “Your Name” i “Weathering with You”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana