Samo jedna žena osvojila “Zlatnu palmu”

Srna
Samo jedna žena osvojila “Zlatnu palmu”

Kan - Kanski festival, koji počinje večeras, smatra se brojem jedan u kategoriji najuticajnijih filmskih smotri, kojim pripadaju još venecijanska i berlinska.

Glavna nagrada “Zlatna palma” smatra se jednom od najcjenjenijih u filmskoj industriji.

Dvije “Zlatne palme” u Kanu do sada su osvojili srpski režiser Emir Kusturica za filmove “Otac na službenom putu” i “Andergraund”, te Japanac Šohei Imamura, Amerikanac Frensis Ford Kopola, belgijski sineasti braća Darden, Danac Bili August i Šveđanin Alf Sjeberg.

Za sve ovo godine, od 1939, “Zlatnu palmu” je samo jednom dobila žena, i to 1993. godine Novozelanđanka Džejn Kempion za film “Pijano”.

U želji da ispravi ovu nepravdu, selektor Tijeri Fremo je ove godine u zvaničnu konkurenciju uvrstio četiri filma koje su režirale žene.

Kako navodi “Zidojče cajtung”, Kanski festival je do sada bio “muški klub”.

“Dojče vele” smatra da njemački autori rijetko dobijaju pozive za učešće na Kanskom festivalu, ali napominje da zato ima mnogo filmova u koje je uložen njemački novac. Tako su ove godine četiri koprodukcije nastale njemačkim sufinansiranjem.

Svi relevantni filmski časopisi i filmofili pozdravili su odluku da ove godine “Zlatnu palmu” za životno djelo dobije čuveni francuski glumac Alen Delon.

Nagrada se dodjeljuje za, kako je obrazloženo, “fantastičnu prisutnost legendarnog glumca u istoriji filma”.

Ove godine, u posljednji čas u program je uvršten i novi film Kventina Tarantina “Bilo jednom u Holivudu”, za koji se tvrdi da je završen tek proteklih dana /produkcija/.

Film se bavi Holivudom šezdesetih godina prošlog vijeka u vrijeme opskurne bande ubica na čijem čelu je bio Čarls Menson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana