Dobitnici “Zlatnog globusa” stižu na 47. FEST

Danko Kuzmanović
Dobitnici “Zlatnog globusa” stižu na 47. FEST

Beograd - Neki od filmova koji su u nedjelju nagrađeni priznanjem “Zlatni globus” Holivudskog udruženja stranih novinara, drugom najvažnijom holivudskom nagradom poslije “Oskara”, biće prikazani na predstojećem 47. Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu.

Festival će imati 10 programskih cjelina, od kojih su dvije takmičarske. Biće prikazano voše od 130 premijernih filmova.

Ranije je najavljeno da će film “Favoritkinja” grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa otvoriti 47. FEST. Glavna glumica ove crnohumorne istorijske drame Olivija Kolman dobila je “Zlatni globus” za najbolju žensku ulogu u komediji.

Kolmanova je na platnu oživjela zaboravljenu britansku kraljicu Anu, koja vrijeme radije troši na trke jastoga nego na vladanje kraljevstvom, što koriste dvije dvorske dame koje se bore za mjesto vladarke iz sjenke.

“Zlatni globus” za najbolji film - mjuzikl ili komediju, otišao je u ruke reditelja Pitera Farelija za ostvarenje “Zelena knjiga”, a film će takođe biti prikazan na FEST-u. 

“Zelena knjiga” je film smješten u šezdesete godine prošlog vijeka i prati prefinjenog pijanistu Dona Širlija, koji kreće na turneju po američkom jugu i kao vozača angažuje neotesanog izbacivača iz Bronksa koga u filmu glumi Vigo Mortensen.

Maheršala Ali nagrađen je “Zlatnim globusom” za ulogu Širlija, a Nik Valelonga, Brajan Kiri i Piter Fareli za najbolji scenario ove duhovite i inspirativne priče o neobičnom prijateljstvu u doba rasne segregacije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Glen Klouz je osvojila svoj treći “Globus” za naslovnu ulogu u filmu “Supruga” Bjorna Ranga.

Ona tumači suprugu čuvenog pisca koja nakon 40 godina života u njegovoj sjenci počinje da preispituje svoj život i to upravo dok ga prati na putu za Stokholm, gdje treba da primi Nobelovu nagradu za književnost.

Redžina King osvojila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u “If Beake street cold talk”.

Ovo ostvarenje reditelja Barija Dženkinsa, poznatog po ostvarenju “Mjesečina”, govori o borbi mlade Afroamerikanke koja se trudi da dokaže nevinost svog nepravedno osuđenog ljubavnika, a Kingova tumači majku glavne junakinje.

Kristijan Bejl osvojio je “Zlatni globus” za najbolju mušku ulogu u komediji za film “Glas”, u kome igra Dika Čejnija koji se trudi da postane najmoćniji potpredsjednik u istoriji SAD.

Sva pomenuta ostvarenja srpska publika će premijerno imati priliku da pogleda na FEST-u koji će biti održan od 22. februara do 3. marta.

Cjelokupan program festivala biće objavljen 24. januara.

Od svog nastanka FEST je uvijek imao glavni i nekoliko pratećih programa, koji su svojim kvalitetom često prevazilazili naziv “prateći”. “Prateće” su bile i mnogobrojne publikacije, izložbe, simpozijumi koji su se održavali tokom festivala. Do sada FEST je imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4.000 značajnih svjetskih filmova.

Prvo izdanje

Prvi FEST, pod podnaslovom “Hrabri novi svet”, otvoren je 9. januara 1971. godine u Domu sindikata u Beogradu, projekcijom filma “Meš” Roberta Altmana. Zamišljen kao godišnji presjek najboljih filmova sezone, beogradski Međunarodni filmski festival izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana