Znakovi opasnosti

Vedrana Kulaga

Paraliza vlasti na nivou BiH, koja već ima zavidan staž, iz dana u dan sve više problema i otvorenim pitanja izbacuje na površinu.

 

Kako vrijeme odmiče, niz problema je sve duži, a jedina stvar koja može da prekine postizbornu paralizu jeste implementacija izbornih rezultata iz oktobra prošle godine.

Zvuči veoma jednostavno, ali kako u BiH ništa nije normalno, tako je i ovo pitanje postalo najteža zagonetka.

Iako stalno slušamo “potrebno je formirati vlast na nivou BiH”, od toga, sem puste priče, nema ništa. I ako je bilo koraka naprijed, uslijedila su dva ili čak i tri nazad te priče o tome kako izborni pobjednici, ako ne mogu da se dogovore, treba da se povuku i ostave prostor drugima da to isto pokušaju.

Tu se postavlja pitanje čemu uopšte izbori, mada u ovoj i ovakvoj BiH svako želi da se domogne vlasti, a malo ko radi u njenom interesu.

Zbog blokade rada Savjeta ministara i Parlamenta BiH brojni projekti su zarobljeni u tim institucijama, a direktno se tiču građana, među kojima i oni koji su te nedjelje u oktobru prošle godine obavili svoju dužnost na biralištima, ne sluteći da će njihova volja teško na red doći.

Međutim, novca ima i on se troši. Iako institucije ne rade, plate i druge naknade redovno se isplaćuju onima koji ne rade. To je jednostavno tako u BiH na tom zajedničkom nivou, kome po obimu potrošnje, mogu da pozavide i daleko razvijenije evropske zemlje.

Kako sada, stvari stoje, nisu u blokadi samo te institucije vlasti nego i masa drugih jer je na desetine rukovodilaca, članova odbora, komisija svoj mandat okončalo, a njihovi nasljednici nisu još imenovani.

Tu sada mnogi traže svoju šansu da postave svoje ljude, jer dok jedni tvrde da to treba uraditi vlast u tehničkom mandatu, a druga strana da treba da prvo staviti tačku na formiranje vlasti pa tek onda se uhvatiti u koštac sa problemima koji se sve više gomilaju.

I tu se ponovo javlja jedna od teških riječi za BiH - preglasavanje, što je jedan od znakova opasnosti koje bi trebalo postaviti na mnogim mjestima u BiH kako bi sve upozoravali šta se može desiti ako se pređe granica te ako se ne pazi i ne drži pravila i propisa na kojima počiva ova zemlja.  Jer to ne može ništa dobro da donese, a dogovor i kompromis moraju biti osnova na kojoj BiH treba da funkcioniše.

BiH je u ovoj godini “bezvlašća” izgubila previše, a ponajviše u očima onih koji su bili te oktobarske nedjelje 2018. godine na biralištima.

I toga treba da budu svi svjesni, a ne provode dane smišljajući kako će još da zakomplikuju situaciju i odnose u ovoj zemlji koji, ruku na srce, nikada i nisu bili za pohvalu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana