Zaštita mališana

 Marijana Miljić Bjelovuk
Zaštita mališana

Na domaće tržište stiže sve ono što nijedna druga zemlja ne želi da priušti svojim građanima. Takva praksa traje godinama i ne prima drugi smjer ni nakon brojnih apela da su potrebne strože kontrole i da je jednom za svagda treba spustiti rampu za taj otpad.

Pored toga što godinama jedemo proizvode sumnjivog porijekla koji iz uvoza završavaju na domaćoj trpezi, sve češće u ruke mališana stavljamo opasne i otrovne igračke, koje nijedna zemlja ne želi da uveze.

Očigledno da sve ono što niko ne želi tržište BiH prima u punom kapacitetu. A nadležni u BiH jedino što rade je da informišu građane o tome da su igračke opasne. Od koga je, narod će reći, mnogo je.

BiH ima Agenciju za nadzor nad tržištem BiH, čiji se puni kapacitet ispoljava u tome što obavještava građane da su svoje mališane obradovali otrovnim i opasnim raznim igračkama. Tako su ove godine obavijestili javnost da su u prodavnicama opasne lutke, ali i dječiji pištolji. Takođe su informisali roditelje da su vjerovatno već na cucle svojih beba prikačili opasne silikonske lančiće, ali i da su ih na spavanje u krevetac smjestili sa opasnom ogradicom.

Dakle, informisali su građane da su na tržištu opasne igračke. Do tada je mnogo roditelja već sa tim istim igračkama obradovalo djecu, jer nisu znali da su one opasne i da njima mogu ugroziti dječije zdravlje.

Igračke koje završavaju u rukama naših mališana ne garantuju bezbrižno i sigurno djetinjstvo. Jer opasnost vreba iz svega što kupimo da ih obradujemo. Većina lutaka, autića, kamiona i zvečki raspadne se i prije nego što ih roditelji predaju mališanima. Pojedinih je vijek duži pa se raspadnu u igri, zbog čega postoji opasnost da pojedini dijelovi tih autića, aviona, kamiona završe u dječijim ustima.

Zbog svega toga roditelji kada kupe igračke mališanima u prodavnicama u BiH moraju 24 sata da nadgledaju i kontrolišu njihovu igru, jer sa onim što im je u rukama i sa čim se zanimaju mogu da se posijeku, opeku, ali i oštete vid. Očigledno je da su igračke koje završavaju kod mališana u BiH daleko od bezbjednih i jedino mjesto gdje treba da završe je kanta za smeće.

Zbog svega toga potrošači pozivaju na potpisivanje peticije za zabranu uvoza takvih igračaka, jer je isuviše kasno za preduzimanjem bilo kakvih mjera i informisanjem roditelja kada taj otpad završi u prodavnicama širom BiH. Očekivanja da ćemo kada je riječ o tome bilo šta uraditi ravna su nuli, jer je i više nego očigledno da će domaće tržište ostati kanta za otpad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odbrana korijena
Odbrana korijena
Zaštita žena
Zaštita žena
Njemačka
Njemačka
Građanska BiH i tri prsta
Građanska BiH i tri prsta
Stvarno najveći
Stvarno najveći
Oteto prokleto
Oteto prokleto
Problemi tek slijede
Problemi tek slijede
Novi saziv, stari problemi
Novi saziv, stari problemi
Nečasna zarada
Nečasna zarada
Nostalgija
Nostalgija
Bajke u doba krize
Bajke u doba krize
Korak ispred
Korak ispred
Iz plusa u minus
Iz plusa u minus
A šta ćete sad?
A šta ćete sad?
Zaboravljena korona
Zaboravljena korona
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana