Zapadna amnezija

Veljko Zeljković
Zapadna amnezija

Na sjeveru Kosova mirno. Međutim, građani se i dalje okupljaju ispred zgrada opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Odlučni su da istraju u svojim zahtjevima, u kojima traže povlačenje kosovskih do zuba naoružanih specijalaca, "odlazak" načelnika koji su izabrani na kontejner izborima i puštanje pritvorenih Srba.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti našao se pod velikim pritiskom Vašingtona da više ne ide s podizanjem tenzija na sjeveru. Iako je prvobitno najavio novo slanje specijalaca Kurti je izgleda od toga odustao. Bar za sada.

Analizirajući izjave koje su u proteklih nekoliko dana davali pojedini zapadni zvaničnici može se mnogo toga zaključiti. Kako prvo, niko od njih ne govori da su lokalni izbori u četiri srpske opštine nelegalni, iako je na njih izašlo tek dva ili odsto građana. To je prvi apsurd, ali i najbolje ogledalo trenutne "zapadne demokratije".

Kao drugo Kurti je u posljednju avanturu očigledno krenuo bez podrške Vašingtona, ali jeste uz saglasnost Berlina. To se uostalom može vidjeti i iz nedavne izjave specijalnog izaslanika Njemačke za zapadni Balkan Emanuela Saracina, koji je rekao da je ostalo jedno od "najglavnijih" pitanja - "puna integracija sjevera u prištinske strukture", dajući na taj način novi vjetar u leđa Kurtiju. Za Saracina ustav Kosova je "stariji" od Ustava Srbije.

Osim toga postaje sve očiglednije i da se na sve načine pokušava uprostiti i revitalizovati priča o formiranju Zajednice srpskih opština. To se uostalom može zaključiti i po tome da zapadne zemlje neće dozvoliti da se na prostorima KiM formira neka nova "Republika Srpska".

Svi su doživjeli kolektivnu amneziju i zaboravili na Briselski sporazum kojim je do tančina propisano kako bi ta zajednica trebalo da izgleda. Umjesto toga predlažu modele pa i one da Srbi na Kosovu imaju status Laponaca u Finskoj.

Ono što zabrinjava jeste i to što su vlasti iz Srbije zaboravile i ostavile po strani pitanja u vezi sa imovinom, kako onom građana, tako i javnih preduzeća, ali i SPC. Ostavljajući to po strani postoji realna opasnost da nabrojani "faktori" ostanu bez nje, a ona čini više od 50 odsto "današnjeg Kosova". Sve nekako neodoljivo podsjeća na neke procese koji su već uz asistenciju zapadnih zemalja odigrani u regionu, ali i Evropi. Završni čin vjerovatno bi trebalo da bude proglašenje SPC "Kosovskom pravoslavnom crkvom", a manastira "albanskom kulturnom baštinom".

Vjenčani:

Nenad Pajdić, dipl. inž. saobraćaja i Leila Fazlić, dipl. inž. arhitekture; Vladimir Šutvić, dipl. ekonomista i Gorca Jotanović, dipl. inž. građ.; Zoran Mirošljević, dipl. teolog i Danijela Marković, tekstilni tehničar; Srđan Moljević, ekonomista i Dajana Vojin, ekonomista; Dragan Jokić, zubni tehničar i Jovana Marković, veterinarski tehničar; Jovo Dereta, dipl. ekonomista i Sanja Tendžerić, dipl. informatičar; Dragan Lolić, dipl. inž. saobraćaja i Dajana Đurić, dipl. inž. poljoprivrede; Nemanja Kostovski, dipl. pravnik i Milica Ristić, dipl. pravnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Usporite, ljudi
Usporite, ljudi
Povuci, potegni
Povuci, potegni
Rashlađivanje
Rashlađivanje
Dobre inicijative
Dobre inicijative
Mast na kapaljku
Mast na kapaljku
Balkanski paradoksi
Balkanski paradoksi
Treća šansa
Treća šansa
Ključ uspjeha
Ključ uspjeha
Crne slutnje
Crne slutnje
Ima li kraja?
Ima li kraja?
Neizvjesna jesen
Neizvjesna jesen
Milosrdni NATO anđeli
Milosrdni NATO anđeli
Kolaps na pomolu
Kolaps na pomolu
Život u strahu
Život u strahu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana