Zaključci bez epiloga

Svjetlana Šurlan

Informacija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u oktobru je izazvala mnogo pažnje jer se javno postavilo pitanje ratne prošlosti aktuelnih sudija i tužilaca BiH.

Podaci o 15 sudija i tužilaca BiH, za koje su u Centru prikupili dokaze o sumnjivoj prošlosti, te o diskriminisanju Srba u predmetima ratnih zločina, poslati su u Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH.

Iz te institucije su isticali da će sve biti ispitano, a odgovorni sankcionisani, te su u pravi mah i donijeli zaključke koji su davali nadu da Srbima neće suditi oni koji su ih nekada mučili i terorisali, ili to naređivali.

Pritisak sarajevskih političkih krugova i međunarodne zajednice urodio je plodom pa su zaključci povučeni, korigovani, a sve i skladu s "evropskim vrijednostima".

Međutim, ni tako modifikovani nisu ispunjeni do dan-danas i nema nikakvog rezultata njihovog donošenja.

Iako u VSTS-u tvrde da se zaključci sprovode, ne nude nikakav rezultat tog sprovođenja.

Da se i razumije to što Tužilaštvo BiH sprovodi istragu, ako sprovodi, pa treba više od tri mjeseca da se to uradi.

Da se razumije i da treba više od tri mjeseca da budu doneseni propisi o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca. Mada je poznata praksa da se mnogo zahtjevnija zakonska rješenja donesu za mnogo kraće vrijeme. 

Razumijevanja međutim nema za nepostupanje disciplinskog tužioca koji je dokaze o neprofesionalnosti i pristrasnosti sudija i tužilaca dobio crno na bijelo.  Više od 1.000 stranica dokazne dokumentacije dostavio je Centar VSTS-u.

To što epiloga zaključaka nema još je poraznije jer je u njima rečeno da se traži "prioritetno postupanje".

U iščekivanju rezultata sprovođenja zaključaka devet sudija i šest tužilaca BiH i dalje kroje pravdu i određuju sudbine optuženih Srba, koje su do sada kao članovi vijeća zapečatili na 1.421 godinu zatvora.

Član tri Zakona o VSTS-u propisuje da taj Savjet ima zadatak da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe.

Koliko je ovo mrtvo slovo na papiru pokazuje upravo (ne)sprovođenje zaključaka VSTS-a.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana