Začarani krug zaduženja

Marijana Miljić Bjelovuk
Začarani krug zaduženja

Veliki broj građana Republike Srpske svakodnevno kuca na vrata mikrokreditnih organizacija.

To kucanje i traženje pomoći od njih kako bi preživjeli, papreno košta. Traže i po 250 maraka, pa i manje, da bi preživjeli do plate, penzije, ali drugog izlaza nema, nažalost, za većinu građana i penzionera. Treba jesti, platiti ručne, a od platice i penzijice koju dobijaju na ovom tržištu za jedan mjesec to je nemoguća misija.

Ne pitaju ni za kamatu, ni koliko će novca vratiti. Samo “dajte i pomagajte”, a to kako će vratiti višestruko više novca je muka sa kojom će se boriti kasnije. Novim kreditom zatvaraće taj, ali i onaj prije toga. Time samo ulaze u začarani krug zaduženja.

O svemu tome svjedoči i presjek stanja u poslovanju mikrokreditnih organizacija na kraju prošle godine, prema kojima su krediti dati stanovništvu povećani za više miliona maraka. Sve je to na kraju prelilo naravno na profitabilnost mikrokreditnih organizacija, koje su se “uplusale” za skoro 25 miliona maraka, što je za čak 34 odsto više u odnosu na dobit iz 2021. godine.

Uspješna kretanja u mikrokreditnom sektoru vežu se za krizu i pad životnog standarda. Po svemu sudeći, tek će nam uslijediti eksplozije rasta mikrokreditnog sektora, jer životni standard i dalje lagano, ali sigurno, tone ka dnu.

Najavljen je rast cijena svih komunalnih usluga u najvećem gradu Srpske, dok su opet druge lokalne zajednice to već uradile, a one koji nisu nema sumnje da će za tim posegnuti uskoro. Sve će to uticati, kako to biva, na nove, naravno više, cijene proizvoda i usluga.

Sve te trendove podrazumijeva se, neće pratiti plate. One će ostati iste ili će tek da idu mic, po mic. I šta je u takvim okolnostima ostalo radnicima, penzionerima, mladima i ostalim građanima Srpske. Ništa drugo nego kucanje na vrata mikrokreditnih organizacija, koje ne traže nikakve uslove da bi dale kredit, ali zato masno naplaćuju povratak novca na njihove adrese. Kako je krenulo ne bi nas iznenadilo da uvedu cjenovnike za “dobar dan” i “do viđenja”.

Očigledno granice za zaduženje na ovom tržištu ne postoje. Tome je doprinijela i vlast, koja malo ilik bolje reći nimalo ne radi da popravi životni standard stanovništva i donese bar neke mjere za obuzdavanje rasta cijena osnovnih životnih namirnica i komunalnih usluga. Bahatosti i bezobrazluku nema kraja, jer su i sa svih adresa zaboravili onu najavu da će u slučaju pada cijena goriva doći do pojeftinjenja robe i prevoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapadna amnezija
Zapadna amnezija
Mjere za spas svih nas
Mjere za spas svih nas
BiH i probijanje rokova
BiH i probijanje rokova
Gdje smo?
Gdje smo?
Kopija do kopije
Kopija do kopije
Harp sistem
Harp sistem
Saučesnici
Saučesnici
Plate i MMF
Plate i MMF
Šta bi rekao Šantić
Šta bi rekao Šantić
Obećanja
Obećanja
Maske
Maske
Korak naprijed, nazad dva
Korak naprijed, nazad dva
Zbogom, pandemijo
Zbogom, pandemijo
Presuda za presudom
Presuda za presudom
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana