“Zaboravni” nasljednici

Anita Janković-Rečević

Među narodima na Balkanu vlada mišljenje da državu treba “zakinuti” gdje god je to moguće.

Famozna rečenica francuskog kralja Luja XIV Država to sam ja” čini se da nikada nije odjeknula do ovih prostora.

Domaće stanovništvo ponaša se kao da je država tuđa, da prema njoj ne treba da se ophode niti odgovorno niti ozbiljno. Država se gotovo oduvijek doživljava kao da je porobljivačka, pa tako radnici zaposleni u državnim firmama kada ukradu gorivo iz službenog automobila, ili na bilo koji drugi način otuđe državnu imovinu, za svoju prevaru stiču poštovanje, pa čak i divljenje.

Situacija je još gora sa onima koji važe za velike i male čivije u državnim institucijama, koji kroje državne zakone i štite njene granice. Takvi, kada sebi u džep strpaju nekoliko desetina hiljada državnog novca, obično dobiju titulu da su snalažljivi, nikada da su lopovi ili prevaranti. 

Koliko nemamo osjećaj prema sopstvenoj zemlji, najbolje svjedoči Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS koji se godinama bori sa raznim prevarantima koji na sve načine pokušavaju da se dočepaju penzije na koju nemaju pravo. Veoma često glavobolju im zadaju nesavjesni nasljednici koji namjerno prećutkuju smrt penzionera kako bi mjesecima podizali novac sa njihovih računa.

Tako su za deset mjeseci ove godine 32 “zaboravna” nasljednika prećutkivanjem smrti penzionera oštetila Fond PIO za više od 23.000 maraka, a u posljednjih osam godina ta suma je dostigla ogromnih 400.000 KM.

“Zaboravni rođaci” za svoju prevaru morali su imati saučesnike, a još je poraznija činjenica što su ih vjerovatno našli u poštarima i bankarima koji su žmureći, za nekoliko maraka mita, istima isplaćivali penziju.

Takvi primjeri svjedoče da živimo u vučjem vremenu u kom ljudska pohlepa igra glavnu ulogu. Vremenu gdje svako gleda kako da zgrabi za sebe što više, bez imalo saosjećanja za izgubljenim članom porodice.

Moguće je da su ti nesavjesni rođaci živjeli na ivici egzistencije, da su ih primanja preminulog penzionera držala u životu, ali bez obzira na to kakav god imali razlog, opravdanja za kršenje zakona ne smije biti.

Ovakvim ponašanjem, osim što su isprljana sjećanja na preminule srodnike, nanesena je i šteta Fondu PIO, ali i svim građanima koji pune državni budžet.

Cjelokupno društvo mora poraditi na svijesti i iskorjenjavanju mišljenja kojim se veliča “zakidanje” države, a Fond PIO i druge državne institucije treba da pooštre kazne za sve pojedince koje se osmjele na prevaru.

  

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana