Za snove se mora boriti

Anita Janković Rečević
Za snove se mora boriti

Maturske ekskurzije zauzimaju visoko mjesto na listi najdražih i najzabavnijih događaja u životu gotovo svakog čovjeka i nije fer da bilo koje dijete, zbog novca, ostane uskraćeno za te doživljaje o kojima se mašta tokom cijelog školovanja.

Ta putovanja za većinu mladih jedinstven su doživljaj slobode s obzirom na izostanak strogog roditeljskog nadzora, prilika za zaljubljivanje, rađanje velikih ljubavi i stvaranje nezaboravnih uspomena.

Sve to, nažalost, za brojne srednjoškolce u najvećem gradu Srpske ove jeseni ostaće nedosanjan san jer se pred željama maturanata našla nepremostiva prepreka, skupi aranžmani za koje roditelji zbog globalne, vještački izazvane krize nemaju novca. Turističke agencije koje se bave organizacijom i sprovođenjem ekskurzija zbog poskupljenja prevoza i smještaja ponudile su školama aranžmane koji su koštali i više od  1.000 maraka, a taj iznos sudeći prema riječima direktora obrazovnih ustanova bilo je spremno platiti manje od 50 odsto roditelja. Što je i razumljivo budući da je ekskurziji prethodilo spremanje djece za novu školsku godinu što je ovog septembra zbog talasa poskupljenja svih proizvoda i usluga zahtijevalo dublje posezanje u džep.

Činjenica da se putovanje nije moglo platiti u ratama primoralo je mnoge učenike da nerado odustanu od putovanja. I tako će još jedna generacija đaka okončati srednjoškolsko obrazovanje bez maturskog putovanja, baš kao i njihovi stariji drugari koji na to putovanje nisu mogli zbog pandemije virusa korona i zabrane sprovođenja ekskurzija.

A sve je moglo drugačije da je bilo volje, ideja i sluha jer nije ova kriza od juče. Mjesecima se borimo sa poskupljenima i dalo se pretpostaviti da će rasti i cijene ekskurzija. Škole su mogle objaviti apel i od brojnih privrednih subjekata tražiti pomoć u realizaciji ekskurzije. Svaka društveno odgovorna kompanija ima budžet za razne humanitarne, socijalne i zabavne događaje iz kojeg se mogao odvojiti dio novaca i za realizaciju đačkih ekskurzija. Sumnjam da bi neka ozbiljna kompanija ili poslodavac odbio da usreći đaka, čak bi im takav potez bio odlična reklama. S druge strane isti ti đaci mogli su preko ljeta ponuditi građanima paletu raznih usluga za novac. Moglo je to biti čišćenje, čuvanje kućnih ljubimaca, pomoć u preseljenju, nabavka namirnica, skupljanje i prodaja ambalaža, dijeljenje letaka, pošumljavanje, branje voća, povrća.... More je mogućnosti da zarade džeparac i bar dio potrebnog iznosa za ekskurziju. Tako bi olakšali roditeljima i sebi priuštili jedinstveno životno iskustvo.

Ovo je vrijeme kada se u svemu podilazi djeci i mladima i od njih očekuje minimum. Mlade generacije moraju se naučiti radnim obavezama, da ne mogu i ne bi trebalo sve da dobiju na tacni i da je mnogo slađe za snove boriti se sam.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nasilje izmiče kontroli
Nasilje izmiče kontroli
Skupo, skuplje, najskuplje
Skupo, skuplje, najskuplje
Nafta i Bubka
Nafta i Bubka
Izdvajanja za zdravstvo
Izdvajanja za zdravstvo
Zaštita mališana
Zaštita mališana
Šta će kome?
Šta će kome?
Mlijeko na radaru
Mlijeko na radaru
Justicija
Justicija
Sam svoj doktor
Sam svoj doktor
Kajmak i mrvice
Kajmak i mrvice
Ko će djecu rađati?
Ko će djecu rađati?
Juče, danas, sutra
Juče, danas, sutra
Zov zavičaja
Zov zavičaja
Razum ili toljaga
Razum ili toljaga
Opreza nikad dosta
Opreza nikad dosta
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana