Vrijeme opoziva

Vedrana Kulaga Simić
Vrijeme opoziva

Na lokalnim političkih scenama u Republici Srpskoj, pogotovo tamo gdje je gradonačelnik, odnosno načelnik iz jedne, a skupštinska većina iz sasvim druge opcije, postoje istovremeno i jaz i želja da se stvari preokrenu da bi vlast, takoreći, bila u istim rukama.

Takva situacija je bila, a po svemu sudeći, i ostaće u Bijeljini. Naime, u tom gradu se o opozivu gradonačelnika Ljubiše Petrovića, kadru SDS-a, priča otkako je odnio pobjedu na redovnim lokalnim izborima 2020. godine, ali je većina u bijeljinskom parlamentu, predvođena SNSD-om, tek početkom ove skupila snage i posegnula za mehanizmom koji se zove referendum, odnosno opoziv.

Uz SNSD, a protiv Petrovića, stale su gotovo sve stranke, osim PDP-a, te je tako, toliko najavljivani, referendum i sproveden u nedjelju. Birači su se, iako u ne tako zavidnom broju, prošetali do svojih biračkih mjesta i rekli istovremeno šta misle o zahtjevu stranaka okupljenih oko SNSD-a te o radu Petrovića kao prvog čovjeka tog semberskog grada.

A većina, i to dobra većina, je, odlučujući se za opciju “protiv opoziva”, dala na znanje da on, po mišljenju sugrađana, dobro radi svoj posao i da treba da i ostane na toj poziciji redovno do narednih lokalnih izbora 2024.

I šta sada? Na potezu su republičke institucije - počevši od Republičke izborne komisije, preko Vlade do Narodne skupštine Republike Srpske, jer one treba da daju usvoje potrebne zaključke te Bijeljincima kažu da li će još jednom na birališta prije 2024. ili će ipak sačekati taj red.

Kako god da bude završena ova politička saga u Bijeljini, a potrebno je da se svi drže zakona, grad ne smije da trpi.

Političke snage su odmjerene. SDS-u će to sigurno dati novi vjetar u leđa pred novu provjeru kod birača, a SNSD ponovo natjerati da preispita stanje u svojim redovima i stvarnu podršku na koalicionim adresama.

Birači su rekli šta misle i jasno je da ova semberska politička bitka neće lako biti zaustavljena, pogotovo ako se ima u vidu da su redovni lokalni izbori veoma blizu, ali to ne smije, u negativnom kontekstu, da se odrazi na grad i njegovo funkcionisanje.

Naprotiv, pravo je vrijeme da i jedna i druga strana pokažu da su zapravo na istoj poziciji kada je u pitanju borba za bolje sutra svih njihovih sugrađana pa neka bolji pobijedi i naredni put.

U ovo današnje vrijeme nema mjesta za sujetu. I jedne i druge je birao narod i dao im mandat u ruke da rade za njih, njihovu djecu i unučad.

Institucije na republičkom nivou dobro znaju šta im je činiti u danima koji su pred nama. Isto tako gradonačelnik Bijeljine i svi koji imaju svoje mjesto u lokalnom parlamentu moraju da rade isključivo u interesu onih koji su ih birali i kojima, na kraju krajeva, i odgovaraju na vrijeme ili malo prije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Usporite, ljudi
Usporite, ljudi
Povuci, potegni
Povuci, potegni
Rashlađivanje
Rashlađivanje
Dobre inicijative
Dobre inicijative
Mast na kapaljku
Mast na kapaljku
Balkanski paradoksi
Balkanski paradoksi
Treća šansa
Treća šansa
Ključ uspjeha
Ključ uspjeha
Crne slutnje
Crne slutnje
Ima li kraja?
Ima li kraja?
Neizvjesna jesen
Neizvjesna jesen
Milosrdni NATO anđeli
Milosrdni NATO anđeli
Kolaps na pomolu
Kolaps na pomolu
Život u strahu
Život u strahu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana