Uzaludna upozorenja

Vedrana Kulaga Simić
Uzaludna upozorenja

Revizorske službe u BiH godinama, izgleda, uzalud troše vrijeme, papir i novac jer su rijetke institucije koje ozbiljno shvataju njihove preporuke i upozorenja s ciljem poboljšanja finansijske discipline na tim adresama.

Kancelarija za reviziju institucija BiH objavila je rezultate analiza za sve institucije na zajedničkom nivou vlasti, a kojih je više od 70. Gotovo da nema adrese na kojoj nisu utvrđene određene manjkavosti i ignorisanje zakona.

Mahom se najmanje pažnje, kao i ranijih godina, što je posebno poražavajuće, poklanja poštovanju pravila koja važe prilikom zapošljavanja i uzimanja novca iz zajedničke kase. Ipak, najgore od svega je što za pojedina pravila ne mare najodgovorniji u tim institucijama pa i ne treba da čudi kada takve i slične greške u koracima naprave oni ispod njih.

Klasičan primjer javašluka je upisan pokraj imena aktuelne ministarke inostranih poslova. Bisera Turković je, naime, kako piše u revizorskom izvještaju tog ministarstva koji je objavila revizija, nemilice “peglala” biznis karticu. Potrošila gotovo duplo više od dozvoljenog limita.

Da stvar bude gora po sve, i revizori su naveli da, iako postoji opcija da se u slučaju prekoračenja limita razlika namiri sa računa onih koji su je i napravili, to jednostavno nije praksa.

I šta to pokazuje? Pokazuje da su bahatost i neodgovornost visoko na svim ljestvicama kada je riječ o institucijama na zajedničkom nivou vlasti. I to, što je najgore, nisu pokazali samo posljednji izvještaji u kojima je dat presjek stanja u 2021. godini. Takvu sliku gledamo gotovo svakog ljeta kada na vidjelo Kancelarija za reviziju institucija BiH izbacuje ove izvještaje u kojima daje stručnu ocjenu stepena poštovanja finansijske discipline i usklađenosti poslovanja sa pravilima koja su usvojili nadležni.

Stotine miliona maraka na godišnjem nivou “progutaju” ministarstva te agencije, kancelarije, direkcije, instituti i druge silne institucije na nivou BiH. Spornih računa ima u nedogled, ali svi sve pravdaju bez bojazni da će snositi bilo kakve sankcije zbog nepoštovanja zakona i propisa jer im se tako može.

Iako parlamentarne komisije, pa čak i Savjet ministara, godišnje barem jednom navodno detaljno pregledaju gdje griješe njihovi saradnici, ni to ne ostavlja neki vidljiviji trag. Institucije, odnosno zaposleni u njima uglavnom nemaju želju da poprave ocjene, ali ni revizija, po svemu sudeći, nema snage da nekoj od njih dodijeli negativno mišljenje već se i dalje, i to godinama, odlučuje za “mišljenje s rezervom”.

Grešaka ima na obje strane, ali je činjenica da revizorske izvještaje malo ko shvata ozbiljno i da javašluk godinama prolazi bez ikakvih sankcija, a to ide samo naruku onima koji luksuzno i bez griže savjesti žive na grbači građana koji sve manje uspijevaju da spoje početak i kraj mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Amber alert
Amber alert
Do mentaliteta je
Do mentaliteta je
Od Tita do Olbrajtove
Od Tita do Olbrajtove
Pravosuđe u leru
Pravosuđe u leru
Tapkanje u mjestu
Tapkanje u mjestu
Prevencija, šta je to?
Gluv, zbunjen, normalan
Gluv, zbunjen, normalan
Šamar domaćim radnicima
Šamar domaćim radnicima
Ko jamu kopa...
Ko jamu kopa...
Borba za opstanak
Borba za opstanak
Dosrbljavanje
Dosrbljavanje
Bježi, Fadile
Bježi, Fadile
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana