Ujedinjeni i odlučni

Dragana Orlović

Protesti u Novom Gradu protiv namjere Hrvatske da odlaže otpad na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH okupili su nekoliko stotina građana. Odlučni i ujedinjeni učesnici skupa pokazali su da ozbiljno ekološko zagađenje ne poznaje državne ni entitetske granice, kao ni političku pripadnost.

 

Izgleda da nas samo neka nevolja i može natjerati da zajedno djelujemo i borimo se na istoj strani.

Sada je i na institucijama BiH da taj jedinstven stav ponove, jer Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske već pet godina u ime skoro 300.000 građana Republike Srpske, FBiH i Sisačko-moslavačke županije u Hrvatskoj vodi razne aktivnosti na sprečavanju izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada u bivšoj kasarni “Čerkezovac”.

Međutim, ono što dodatno zabrinjava jeste činjenica da BiH kao pogođena zemlja o svim aktivnostima koje preduzima Hrvatska saznaje samo iz medija, iako su u skladu sa ESPOO konvencijom dužni da nas zvanično obavještavaju o svemu.

Mnogo puta iz Republike Srpske slati su dopisi u kojima su zatražene informacije o njihovim aktivnostima, ali odgovor nikada nije stigao. Kao da u blizini tuđih dvorišta i domova planiraju odlagati radioaktivni otpad, pa nisu ni dužni da informišu.

Šta onda očekivati od sastanka u ponedjeljak, koji je zakazan između predstavnika vlada Slovenije i Hrvatske i kako postupiti ukoliko njegov ishod bude loša vijest za BiH i njene stanovnike. Ujedinjeno i jedinstveno. Nikako drugačije.

Protestima u petak pokazano je da se može doći do zajedničkih ciljeva, a sada je potrebno pronaći i način kako te ciljeve realizovati.

Mnogo toga je na kocki.

Potencijalno odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, osim što bi ugrozilo oko 300.000 stanovnika, dovelo bi i do zagađenja Une, s obzirom na to da bi bilo smješteno na udaljenosti od samo 800 metara od te rijeke, a direktno bi ugrozilo i vodu koju pije više od 15.000 građana tog kraja.

Štetu bi osjetili i poljoprivrednici, a ono što ne smijemo ni za trenutak izgubiti iz vida jeste da bi to odlagalište kasnije veoma lako moglo prerasti i u centar za odlaganje radioaktivnog otpada. Zato nam ne preostaje ništa drugo već da se svim sredstvima borimo da do toga ne dođe i da u toj borbi ostanemo ujedinjeni i odlučni.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana