Uhljebljavanje

Marijana Miljić Bjelovuk
Uhljebljavanje

Institucije Srpske nastavile su, uprkos svim apelima privredne zajednice i međunarodnih aktera, sa uhljebljavanjem.

Novih zapošljavanja svakodnevno imamo iako je nadležnima u više navrata savjetovano da tu praksu obustave. Ne samo da nisu obustavili već su dodali gas. U petu brzinu ubacuju obično svake dvije godine, pred izbore, kada se zapošljavaju partijski, rodbinski i ko zna koji sve članovi. Tada posao dobijaju i ne tako cijenjeni kadrovi koji za tu uslugu stavljaju “iks” pokraj imena koja su spona do sigurnog posla.

I u onoj uobičajenoj situaciji kada nema predizborne halabuke dijeljenje radnih mjesta u domaćim institucijama ne staje, već ide samo nešto sporijim tempom. Niko ne ide u rikverc. Čak se i osnivaju nove institucije, službe i agencije i ko zna kakve sve kuće u kojima se već unaprijed zna ko će dobiti posao.

Da je tako pokazuje i podatak da je za pet godina državni sektor, u kojem ima viška radnika, uposlio ni manje ni više nego 6.000 lica. Ta brojka je sigurno uvećana posljednjih mjeseci, jer je manje od tri sedmice ostalo do izbora. A posao u javnom sektoru znači i siguran glas. Nikoga ne brine koliku korist Srpska dobija od svih tih silnih činovnika. Kada bi se uradila prava revizija postojanja tih brojnih institucija, agencija i službi i više nego je jasno da bi došli do podatka da većina ničemu i nikome ne služi, osim za uhljebljavanje stranačkih kadrova.

Tako već godinama i nastavljamo u tom pravcu. Niko ne mijenja smjer. Sa druge strane, realni sektor prepušten je sam sebi. Ne samo da nadležni ne brinu o privredi već sa nekim odlukama guraju je dalje u provaliju. Nameću im povećanje plate, minimalca, jer time dobijaju i više novca u budžet po osnovu doprinosa. Zašto nisu naredili povećanje iste te plate, a zadržali doprinose? Odgovor je i više nego jasan, onda bi ostali bez novca za sva ta silna zapošljavanja.

Poražavajuće je da taj isti realni sektor poseže za uvozom radne snage iz inostranstva. Zašto lezileboviće iz državne uprave niko ne zapošljava tamo gdje je potrebna radna snaga, u privredi? Možda zbog toga  što se tamo radi i mukotrpno zarađuje plata, a stranački podanici nisu naučili na to.

Plata u javnom sektoru povećana je ove godine, možda iduće neće, ali velike su šanse da skoči one 2024. godine, kada imamo nove izbore. Nema sumnje da ćemo i tada dobiti novi bataljon činovnika, ali i pokoju novu javnu instituciju, koja po ustaljenoj praksi neće služiti ničemu, osim za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana