Udar na Srpsku

Milijana Latinović

Da nadležni na nivou BiH ne prestaju da podmeću nogu Republici Srpskoj pokazuje i najnoviji primjer uplitanja u obrazovni sistem Srpske.

 

Naime, iako je Republička Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova reakreditovala banjalučki Univerzitet, nakon dvije godine mukotrpne borbe, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH odbila je da u državni registar upiše javne univerzitete iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva, iako za to ispunjavaju sve uslove.

Cijela ta igranka u vezi sa akreditacijom visokoškolskih ustanova koja je pažljivo osmišljena u Sarajevu, u Srpskoj je ocijenjena kao podmukli udar na obrazovni sistem i politička opstrukcija procesa akreditacije dva javna univerziteta u RS. 

Nadležni su podvukli da je situacija uzavrela do te mjere da prijeti da eskalira i potpuno uruši obrazovni sistem u BiH.

Da zlo bude veće ni prvi čovjek Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH Enver Halilović ne zna da objasni zašto univerziteti iz Srpske nisu upisani u državni registar.

Stiče se utisak da tim činom Halilović namjerno želi studentima iz Srpske uskratiti mogućnost odlaska na studentske razmjene, a univerzitetima da učestvuju u projektima koje finansira Evropska unija. I nije ovo prvi put da iz pomenute agencije upiru prstom u visokoškolske ustanove u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, podmetanja je bilo i prije nekoliko mjeseci, zbog čega je reakreditacija univerziteta u RS kasnila pola godine.

Sve to budi strah kod domaćih studenata da njihove diplome možda neće biti priznate u cijelom svijetu i da su bacili godine provedene nad knjigom.

Da bez uplitanja politike ništa nije moguće u BiH potvrđuje i situacija u “Elektroprenosu BiH”, jedinoj zajedničkoj kompaniji Srpske i FBiH, koja sve dublje tone jer politički vrh u FBiH mjesecima traži da u fotelju direktora te kompanije pod svaku cijenu sjedne Bošnjak. Zbog svega toga preduzeće ne može normalno da funkcioniše, zaleđeno je 120 miliona KM namijenjenih za investicije, a onemogućena su i nova zapošljavanja.

Krajnje je vrijeme da pojedinci na nivou BiH shvate da moraju prestati sa politikom uslovljavanja i ponižavanja svega što dolazi iz Srpske. To je jedini način da ova zemlja, ovakva kakva jeste, opstane i krene putem napretka.  U suprotnom, nadležni iz Srpske će, kako su i najavili, povući crtu i prestati priznavati agenciju na nivou BiH, a ako podmukla politika iz Sarajeva bude nastavljena, sličan scenario mogao bi uslijediti i na drugim poljima. Bilo bi dobro da nadležni sjednu za isti sto i pokušaju da se dogovore u vezi sa ovim i drugim spornim pitanjima.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana