Ubice u miru

Anita Janković Rečević
Ubice u miru

Početkom sedmice četrdesetosmogodišnji muškarac iz Tešnja poginuo je na brdu Becanj u šimi zvanoj Prisjeka, kod Doboja kada je nagazio na protivpješadisku minu zaostalu iz građanskog rata u BiH. U blizini eksplozije tog kobnog dana u Doboju našlo se još dvoje građana koji samo pukom srećom nisu stradali.

Iako je rat na ovim prostorima okončan prije gotovo tri decenije, ovaj slučaj je potvrda da njegove sjene još  žive i ugrožavaju živote ovdašnjeg stanovništva.

Prema posljednjim podacima koji su objavljeni u izvještaju o protuminskom djelovanju Centra za uklanjanje mina BiH za prošlu godinu, zaostala ubojita sredstva direktno ugrožavaju 132.803 građanina, od čega 14.611 dječaka i 13.772 djevojčice nastanjenih u 118 lokalnih zajednica. Procjenjuje se da u šumama, njivama i drugim površinama u BiH ima još 171.471 mina koje se prostiru na oko 869 kvadratnih kilometara, što je 1,69 odsto ukupne površine zemlje.

Demineri su lani uspjeli očistiti tek 52,74 kvadratna metra, što je pola planirane teritorije na godišnjem nivo. I tim tempom trebaće nam još decenija i po da zemlju očistimo od zaostalih ubojitih naprava. 

BiH je već probila nekoliko rokova za uklanjanje mina i eksplozivnih sredstava, a po svemu sudeći neće ispoštovati ni sljedeći.

Žute trake “Pazi mina” dugo će još upozoravati građane koji se upuste u šetnju nepoznatim predjelima, ili one koji skupljaju ogrev i sekundarne sirovine u šumama, pogotovo na području Teslića i Doboja, gdje je puno mina koje ubijaju i u miru.

Od završetka rata mine su odnijele 623 života, a građani ove zemlje apsurda mogu se samo nadati da se brojka neće uvećavati, jer vjerovanje da će ih nadležni zaštiti od ove pošasti ravno je ludilu.

Besparica se najčešće navodi kao glavni razlog za sporo uklanjanje mina, a na deminerske aktivnosti od rata pa naovamo spiskane su stotine miliona maraka, koje su obezbijedili uglavnom strani donatori. Pa samo prošle godine na te aktivnosti potrošeno je više od 31,6 miliona KM.

Nedostatak vizije vjerovatno je daleko veći problem, jer je to svojstveno BiH koja je šampion u kršenju svih mogućih rokova. Neracionalna potrošnja novca i korupcija dodatni su razlozi zbog kojih su izostali očekivani rezultati.

Krajnje je vrijeme da se ovaj višegodišnji problem riješi i da nadležni nađu zajednički jezik i novac za potpuno čišćenje jer mina ne pita ko je Srbin, Hrvat ili Bošnjak, dijete, muškarac ili žena. Ljudi su ginuli u ratu i tada nije bilo opravdanja za izgubljene živote, o miru da i ne govorim. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Šta bi rekao Šantić
Šta bi rekao Šantić
Obećanja
Obećanja
Maske
Maske
Korak naprijed, nazad dva
Korak naprijed, nazad dva
Zbogom, pandemijo
Zbogom, pandemijo
Presuda za presudom
Presuda za presudom
Bezobrazluk
Bezobrazluk
Potop sistema
Potop sistema
Djecu u parkove
Djecu u parkove
Podmetanja
Podmetanja
Svi putevi vode iz BiH
Svi putevi vode iz BiH
Malo li je jedna plata
Malo li je jedna plata
Crveni alarm
Crveni alarm
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana