Sviraj kraj!

Anita Janković-Rečević

Juče je u Srpskoj registrovano 146 novozaraženih virusom korona, a samo u Banjaluci 40, što je bio ispodprosječan broj novih slučajeva tokom aprila, kada smo mislili da svjedočimo vrhuncu epidemije.

 

Tih sumornih proljetnih dana, kada se priroda budila, a brojni životi gasili, s nestrpljenjem smo čekali ljeto, puni nade da će sunce spržiti virus i da ćemo se vratiti našim malim, normalnim životima.

Nažalost, te želje i nade nisu stigle do krojača naše sudbine i noćnoj mori se ne nazire kraj. Sa ove distance, tih mučnih aprilskih dana kada smo bili zatvoreni u svojim domovima možemo se prisjećati sa sjetom jer se sada suočavamo sa još ružnijim scenariom, u kojom se dan za danom obaraju neslavni rekordi o pitanju broja novootkrivenih slučajeva.

Virus je i dalje tu, čak se čini agresivniji nego tih dana, kada nam je strah umjesto krvi ključao venama. Broj potvrđenih slučajeva premašio je 4.040, a broj trenutno oboljelih nešto je malo manji od 2.000.

Osim što su se brojevi uvećali, i mnoge druge stvari su se promijenile nagore.

Iako je privredna aktivnost malo živnula, brojna preduzeća su na koljenima. Štetu zbog manjka posla u prvim mjesecima epidemije u dobroj mjeri je anulirala Vlada Srpske kroz pomoć koja je pružena radnicima i privrednicima, ali višemjesečni pad prihoda i obima posla donosi dalekosežnije posljedice od kojih se domaća privreda neće lako oporaviti. 

Ono što se promijenilo je i stanje u zdravstvenim ustanovama. Bolnicama u Zvorniku i Bijeljini prijeti kolaps zbog prevelikog broja oboljelih, a žarišta bukte i u još nekoliko opština Srpske. Na izmaku snaga su i brojni medicinari koji se već pet mjeseci lavovski bore protiv virusa na koji ni sami nisu imuni jer su u vrtlogu vulkana. 

Taj sićušni, ali lukavi "kovid 19" iznenada je srušio planove ljudske populacije. Otkazao je na hiljade sportskih događaja, koncerata, izložbi, humanitarnih akcija, ali se i popriječio na put sreće brojnim zaljubljenim parovima koji su ovog ljeta planirali da stanu na ludi kamen. Umjesto da to veliko, životno "da" glasno izgovore pred stotinama zvanica i uz muziku i pjesmu, bili su prinuđeni na šapat samo u prisustvu matičara i kumova. Pandemija se nemilosrdno ponijela i prema srednjoškolcima koji su ovog proljeća polagali taj čuveni ispit zrelosti. Jedna generacija mladih ljudi nepovratno je izgubila uzbuđenje i sreću koju donosi maturski ples.

Najveću štetu, ipak, je nanio porodicama čije je članove trajno otrgnuo iz njihovog zagrljaja. Svi ti problemi i posljedice koje je korona prouzrokovala ozbiljno su umorili ljudsku populaciju. Mnogi građani su nervozni, depresivni i psihički nestabilni, a svima je preko glave izvještaja i brojki o novozaraženima. Prirodo, ako je i od tebe, previše je. Krajnje je vrijeme da sviraš kraj. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana