Sve po starom

Milijana Latinović

Više od 1.000 radnih mjesta u poslovnicama preduzeća iz Republike Srpske koje posluju širom FBiH ugroženo je jer su privrednici ostavljeni u nemilosti tamošnjih vlasti.

 

Nejednak tretman i izuzimanje iz subvencija Vlade FBiH, dovelo je firme koje imaju sjedište u Srpskoj i Brčko distriktu na ivicu propasti. Vjerovali su u obećanja i najave da će federalne vlasti pomoći firmama da premoste krizu u koju su dospjeli zbog pandemije virusa korona, međutim, dva mjeseca nakon što su privremeno stavili ključ u bravu, uvjerili su se da su izigrani.

Selektivan pristup u dodjeli subvencija koji su na početku krize primjenjivale kantonalne, primijenila je i federalna vlast, pa su oni čije firme nisu registrovane u tom entitetu ostali kratkih rukava, iako poreze i doprinose uplaćuju federalnoj Poreskoj upravi.

I ne samo poslodavci, koji se svim silama trude da nikoga ne ostave bez posla, da ne dovedu u pitanje opstanak brojnih porodica, izigrani su radnici koji su se uzdali u pomoć tog entiteta.

Za razliku od vlasti u Federaciji, koja i ovu krizu koristi da napravi razliku među privrednicima i pokaže da onima koji dolaze iz Srpske i Brčkog tu nije mjesto, Republika Srpska pomogla je i pomaže sve privrednike koji posluju na njenoj teritoriji, bez izuzetka.

Ista prava prilikom podnošenja zahtjeva za pomoć omogućena su firmama koje su registrovane u Banjaluci, kao i onima čije je sjedište u Sarajevu, Bihaću, ili bilo kom drugom gradu u FBiH.

Takav odnos federalne vlasti prema privrednicima iz Srpske samo je potvrda narodne da kriza iz ljudi izvuče najgore. Mnogi su pandemiju iskoristili i koriste i dalje za svoje lične interese, za politička i druga prepucavanja, a najveći teret, po nepisanom pravilu, na svojim leđima nosi goloruki narod. Zbog takvog maćehinskog odnosa onih koji konce drže u svojim rukama više od 20.000 radnika u FBiH ostalo je bez posla. I dok su se druge zemlje u vrijeme krize izazvane virusom korona okretale sebi, štitile svoju privredu i radnike, svi nedostaci BiH isplivali su na vidjelo. A kriza je više nego ikada pokazala koliko znači jaka privreda. Bez privrede i bez kvalitetne radne snage svaki oporavak biće težak. O tome očigledno ne razmišljaju oni koji olako radnicima uručuju radne knjižice. Virus će jednom da nestane, ili bar da oslabi, a život krene normalnim tokom. Pitanje je ko će tada pristati da radi za bahate poslodavce koji su već na prvoj prepreci otjerali radnike. Sve ono što nas je snašlo u protekla dva i po mjeseca trebalo je da nas osvijesti da pređemo preko podjela i zajedno stanemo na noge. Međutim, to očigledno nije u interesu svima, a maćehinski odnos Federacije prema firmama iz RS to po ko zna koji put potvrđuje.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana