Strpljen - spasen

Danijela Bajić

Koliko smo nedisciplinovan narod najbolje govori broj pozitivnih na virus korona u Srpskoj u posljednjih nekoliko dana.

Do munjevitog širenja zaraze dovela je masovna nedisciplina građana, koji se ponašaju kao da virus korona nikada nije ni postojao.

Evo, recimo, danas malo kojeg prolaznika možemo vidjeti sa maskom u gradskom prevozu, tržnim centrima i drugim javnim zatvorenim prostorima.

Ugostiteljski objekti su krcati, a gosti opušteni, grle se, ljube, dok distanca od dva metra stoji samo na uputstvu okačenom na vratima lokala.

Vodeći se tom logikom da, ako je virus korna znatno slabiji nego u protekla dva i po mjeseca, manji je i rizik od zaraze pa je disciplina među stanovništvom sve više popuštala.

I tako iz dana u dan lokali postaju sve puniji, pa i oni što su nekad paničili zbog virusa korona sad najnormalnije izlaze u grad, jer, kako kaže narodna izreka, “Vidjela žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu”.

Gotovo se više niko ničeg ne pridržava, svi vjeruju da su zdravi i da im virus korona ništa ne može, jer da može, do sada bi bili zaraženi.

Takvim ponašanjem mnogi su doveli do toga da nadležni ponovo razmišljaju o pooštravanju mjera, a kako i ne bi jer je samo u ponedjeljak na virus korona bilo pozitivno 60 osoba, a to je najviše novozaraženih u jednom danu od 3. maja,  dana u kojem je oboren neslavni rekord u Republici Srpskoj, kada je otkriveno 69 slučajeva.

Virus korona je još tu među nama i biće još dugo ako se ovako nastavimo ponašati.

Moramo li svi piti kafu u istom kafiću od toliko lokala u gradu i zašto je toliko teško prilikom ulaska u tržni centar, prodavnicu ili gradski prevoz staviti masku na lice.

Neće ovo vječno trajati, samo treba da se malo strpimo, jer ne kaže se džaba strpljen - spasen.

Bez obzira na to što su mjere blaže u odnosu na prethodni period, i dalje moramo biti odgovorni i oprezni, ako ne zbog onih koje ne poznajemo, onda zbog onih koji nam život znače.

Samo tako ćemo uspjeti da pobijedimo koronu, pomognemo sebi i svima oko sebe.

Zato, okrenimo se jedni drugima i poštujmo propisane mjere. To da nam bude na listi prioriteta. +++

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana