Službenici na popravnom

Marijana Miljić

U prvom polugodištu prošle godine nijedan službenik i radnik u javnoj upravi RS nije dobio ocjenu "ne zadovoljava" dok je njih 111 dobilo ocjenu "zadovoljava". Najviše službenika, i to njih 3.176 ocijenjeno je sa "ističe se", dok se "naročito ističe" njih 1.686.

Na kraju dobijamo prosjek od 3,36 koji mada najniži do sada opet nije realan, a na to upozoravaju i u Agenciji za državnu upravu RS riječima da veliki broj šefova zaposlene nagrađuje većim ocjenama, a ne onima koje su zapravo zaslužili znanjem, trudom i radom.

I u javnoj upravi ima i onih radnika koji su efikasni, predani poslu i ljubazni, ali takvih je mnogo manje nego što bi trebalo.

Ipak, veliki broj onih koji su se uhljebili u javnoj upravi i ne trudi se da svoje zadatke obavlja na vrijeme i jedini cilj im je kako sačuvati stolicu u kojoj sjede.

A dok oni dane provode u brizi za stolice, njihovi šefovi im nerijetko daju veće ocjene za njihov trud nego što su zaslužili.

Ocjenjivanje zalaganja službenika i radnika u RS bilo bi najrealnije ako bi to radili obični građani, oni koji se svakodnevno susreću sa radnicima u javnoj upravi. Ili barem ako bi njihova ocjena "ulazila" u konačni zbir.

Međutim, realno bi bilo očekivati da bi tada ta ocjena bila dovoljan ili možda i nedovoljan jer je većina građana imala, nažalost, tu nesreću da se susretne sa neefikasnim, sporim, neupućenim, ali i veoma neljubaznim službenicima (čast izuzecima).

Imajući sve to, i mnogo šta drugo u vidu, sigurno je da bi tada radnici u javnoj upravi pali na godinu i u najmanju ruku završili na popravnom jer tada ne bi bilo "štele" i "povlačenja za rukav" kod nadređenih za dobru ocjenu.

Zaposleni u javnoj upravi trebalo bi da budu na raspolaganju građanima, da im budu dostupni, pristupačni, efikasni jer na kraju krajeva plate i naknade upravo i dobijaju iz njihovog džepa.

Zbog toga, treba prestati sa dosadašnjom praksom tromog obavljanja posla, neljubaznošću, pa i drskošću jer niko nije nezamjenjiv pa čak ni oni koji smatraju da im je njihova stolica osigurana do penzije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana