Sloboda za kriminalce

Svjetlana Šurlan

Nema poraznije činjenice za pravosudni sistem od te da sudije oslobode odgovornosti ubicu, još ako je cijelom društvu u jednoj zajednici jasno da je ubica - ubica, a ne nevino optuženi građanin.

Nedavno je tako oslobođen optužbi da je na svirep i podmukao način ubio staricu čovjek koji je to ubistvo sam priznao.

Iako je sud kratko objavio da je Vijeće suda nakon vijećanja i glasanja izreklo ovu odluku, ostaje nejasno šta se to vijećalo i ko je u cijelom lancu zakazao, kada se ubica sam prijavio policiji i priznao da je otišao kod nesretne starice koju je, nakon što je odbila da mu posudi novac, udario šakom u glavu, od čega je preminula.

Ovo je samo jedan od primjera kako, nažalost, rade pojedinci u pravosuđu u Srpskoj, Federaciji i na nivou BiH. A da različiti kriminalci i ubice često završavaju na slobodi pokazuju i statistički podaci.

Sudije čak u 70 odsto osuđujućih presuda za razna krivična djela izriču uslovne kazne, a samo lani oslobođena je čak 1.281 osoba optužena u više od 870 predmeta.

U sudovima se često žale i na dokaze koje im tužilaštva dostavljaju, što je jednim dijelom i opravdano, jer ako nema dokaza, nema relevantne kazne.

S druge strane, sudije ništa ne sprečava da traže od tužilaštva i da insistiraju na dostavljanju kvalitetnijih dokaza, kako bi počinioci različitih krivičnih djela dobili zaslužene kazne.

Koliko se ko u sudovima i tužilaštvima trudi da radi posao kako treba pokazuje i podatak da su prošle godine u svakih deset osuđujućih presuda, pored sedam uslovnih, izrečene i tek dvije zatvorske kazne, te jedna novčana.

Da je reforma pravosuđa u BiH, koja "traje" već 20 godina neuspjela, svima je jasno. Jasno je i da nema dovoljno volje da se ona kvalitetno sprovede.

Još jasnije je da pravosuđe treba da bude nezavisno i da radi u najboljem interesu društva.

Nejasno je samo čime se vode sudije kada oslobađaju ubice, i to one koji su priznali ubistvo. Takva praksa i pravda nam ne treba.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana