Šira koalicija, veći interesi

Aleksandar Stojanović

Po završetku lokalnih izbora u Republici Srpskoj nije se mnogo toga promijenilo, ali svakako da su pojedini rezultati donijeli neočekivan ishod. Iako je SNSD ostao ubjedljivo najsnažnija partija u Srpskoj, njihov rezultat je ostao u sjenci gubitka funkcije gradonačelnika Banjaluke i poraza Miće Mićića u Bijeljini, zbog čega je cijenu platio SPS, koji je “po kratkom postupku” izbačen iz koalicije.

Traženje krivca i dokazivanje odgovornosti za “loše” rezultate u dva najveća grada teško bi sproveo i Poaro, a to bi bilo ravno potrazi igle u plastu sijena. Ipak, pouke se i te kako mogu izvući.

Po odluci Izvršnog komiteta SNSD-a u vezi sa saradnjom sa SPS-om, ono što je prvo odzvonilo je čuvena “Zabranjenog pušenja”: “ko igra za raju i zanemaruje taktiku, završiće karijeru u nižerazrednom Vratniku”. Dubljom analizom može se zaključiti da široke koalicije znače i šire interese. Što je veća koalicija, veći su i interesi onih najmanjih igrača, koji su za taj interes spremni izdati i najrođenijeg.

Veći broj stranaka na prvi pogled, čini se, znači i snažniju, agilniju, efikasniju vlast, međutim, koalicije nisu samo stvar statuta, programa i ideala (češće nisu uopšte stvar nabrojanog), nego hranjenje potreba grupa koje se udružuju u stranke kako bi ostvarile određen cilj. S tim u vezi, zadatak najjačeg u toj koaliciji postaje teži, jer je i broj onih koje treba kontrolisati veći.

Kada brinete o velikom broju ljudi kojima ste okruženi, teško je protumačiti njihovu iskrenost, posvećenost zajedničkim ciljevima i zadacima. Što bi se reklo, “mala bara, puna krokodila”. I ne treba samo upirati prstom u potencijalne krivce, bilo bi odgovorno priznati da je bilo naivno vjerovati da jedna strana može zadovoljiti potrebe još deset subjekata. Pogotovo ako se uzmu u obzir rezultati SNSD-a posljednjih deceniju i po, zaista nisu imali potrebe da daju na važnosti i kredibilnosti pojedinim novoformiranim grupama. Jer da te grupe nisu bile uz SNSD, nikad ne bi ni postale relevantan faktor na političkom nebu Srpske.

Činjenica je da su porazu najveće partije u ova dva grada doprinijeli njihovi proizvodi i to je ono što treba da se prizna, a čini se da je toga svjestan i Milorad Dodik, koji je u izbornoj noći kazao da je “poraz prilika za nove pobjede”.

Taj izrečeni stav je, s druge strane, nešto što pojedine opozicione partije nikada nisu htjele da zauzmu, zbog čega su dočekale rezultate kakve su dočekale. A zbog tog trezvenog razmišljanja, SNSD je danas jači nego što je ikada iko bio. I zato će oni koji preko najjače stranke žele isključivo interes i fotelju “završiti u nižerazrednom Vratniku”.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana