Sifetov meni

Marijana Miljić Bjelovuk
Sifetov meni

U vrijeme opšte krize, kada skoro svaki stanovnik ove napaćene zemlje kupuje na gram i komad, nadležni u BiH ne libe se da povećaju izdvajanja za gozbu. Ne odriču se raznovrsnog menija. Za to mora da se ima, jer na to naviklo. Gozba, podrazumijeva se, mora biti raznovrsna. Naravno, sve to prati dobro pićence, za zdravicu, do nekog novog ručka ili večere.

Dokaz za to je i ministar odbrane BiH Sifet Podžić koji je u ovoj krizi odlučio da mijenja pravilnik o reprezentaciji u tom ministarstvu. Naravno, izmjene idu u pravcu većeg izdvajanja za ručak i večeru. Prate inflaciju. Kažu, moraju, jer je sve poskupjelo.

U skladu s tom inflacijom možda će povećati i obim stola oko kojeg sjede, u rjeđim slučajevima i stoje, a na kojem moraju da se nađu razni kulinarski specijaliteti i druge đakonije. Sramota bi bilo, izgleda, ne počastiti zvanice. Zbog toga ide sve po redu, kako se i naviklo. Od predjela, do glavnog jela, pa deserta. Sve to prate, naravno, razna bezalkoholna i ona alkoholna pića, da se zalije i nazdravi.

I dok oni uz širok osmijeh na licu dižu čaše za neke propale projekte, te najavu nekih novih, koji će isto tako završiti, vojnicima Oružanih snaga BiH za obrok se već godinama servira pašteta i šnita hljeba. Kod njih nema promjene menija, jer navikli su na konzerve, kao i ostali građani ove siromašne zemlje. Navikli su čak i na to da im se serviraju konzerve sa isteklim rokom, a i svjedoci smo da se dešavalo da je u pojedinim konzervama podvaljena svinjetina umjesto junetine. Žalosno da ne može biti žalosnije.

Sve to govori da ministri, oni iznad njih, ali i nešto manje rangirani ostale građane posmatraju kao nižu klasu. Njima daju otpad, a sebe časte, naravno parama građana, kavijarom i ostalim kulinarskim specijalitetima i ko zna kakvim sve desertima i voćem. Trebalo bi bar jedan dan sebe da počaste onim što daju građanima, pa da vide kako se živi na konzervi, kifli i kupovini na gram i kilogram. Ali od toga nema ništa.

Zbog toga nikoga ne bi iznenadilo da za menijem Sifeta Podžića ne posegnu i svi ostali ministri i rukovodioci nadležnih institucija pa da povećaju izdvajanja za gozbu. Navikli su na izobilje i od njega ne odustaju ni u najvećim krizama. Tu gozbu građani, nažalost, mogu vidjeti samo na stolu oko kojeg je okupljena politička elita BiH, dok zemlja koju vode tone sve niže.

Niko nije iznenađen ni uvrijeđen što Sifet Podžić želi raznovrsni meni, jer je sve izvjesnije da će ga željeti i ostali. Podrazumijeva se, uz viski s ledom. A vojnici i građani, oni koji su ostali, mada će se taj broj stalno smanjivati, nastaviće da preživljavaju kupovinom na gram i komad, uz mlaku vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nasilje izmiče kontroli
Nasilje izmiče kontroli
Skupo, skuplje, najskuplje
Skupo, skuplje, najskuplje
Nafta i Bubka
Nafta i Bubka
Izdvajanja za zdravstvo
Izdvajanja za zdravstvo
Zaštita mališana
Zaštita mališana
Šta će kome?
Šta će kome?
Mlijeko na radaru
Mlijeko na radaru
Justicija
Justicija
Sam svoj doktor
Sam svoj doktor
Kajmak i mrvice
Kajmak i mrvice
Ko će djecu rađati?
Ko će djecu rađati?
Juče, danas, sutra
Juče, danas, sutra
Zov zavičaja
Zov zavičaja
Razum ili toljaga
Razum ili toljaga
Opreza nikad dosta
Opreza nikad dosta
Vječiti dužnici
Vječiti dužnici
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana