Reis i kardinal

Željka Domazet
Reis i kardinal

Svi relevantni faktori u BiH koji drže do njenog digniteta u više navrata su upozorili na opasnost koja u BiH vreba od radikalnog islama utjelovljenog u vehabijskim grupama kojih u ovoj zemlji ima previše i koje se rapidno umnožavaju. Na tu opasnost su upozorili i političari i vjerski velikodostojnici i akademska zajednica, jednom riječju svi oni koji znaju kakvu tradiciju imaju ovdašnji muslimani i koliko se vehabijski radikalni islam razlikuje od nje.

Na opasnost od radikalnog islama otjelovljenog u vehabijama upozoravali su i međunarodni zvaničnici, a oni koji predstavljaju diplomatiju najjače sile svijeta iskusili su "demokratiju vehabija" i u napadu na Ambasadu SAD u BiH.

Upozorenja ne bi trebalo da predstavljaju nešto čudno jer ona treba da budu što glasnija, no čudno je što se poslije tih reakcija ili javno ili kojekakvim saopštenjima redovno oglašava reis Islamske zajednice Mustafa Cerić koji u svakom upozorenju od radikalnog islamizma ne vidi ništa drugo do islamofobiju. Islamofobima je ne tako davno nazvao gotovo sve političare iz Republike Srpske, a nedavno je slično etiketirao i kardinala Vinka Puljića.

Reisu je tako zasmetala i kardinalova konstatacija da iskustva najbolje svjedoče da vehabije nisu bezopasne. Bar je Puljić poznat da u svakoj prilici dobro izvaga svaku svoju izjavu, pa je time Cerićeva reakcija bila nepotrebnija.

Iako smo godinama svjedoci činjenice da radikalni islam predstavlja opasnost i da se svako malo desi poneki teroristički napad iza koga stoje vehabije, nikada Cerić nije javno osudio vehabije i vehabizam mada bi po nekom ljudskom redu upravo on trebalo prvi da reaguje. Cerić bi takođe trebao i morao kao duhovni pastir muslimana da reaguje na diskriminaciju koja je očigledna svuda gdje su Hrvati katolici i Srbi pravoslavci manjina.

To njega očigledno ne brine pa svu svoju energiju troši na lijepljenje etiketa islamofobije na leđa svakoga ko se drzne da progovori o vehabijama. Ako su Ceriću vehabije i radikalni islamisti bliži od hrišćana koji vijekovima žive na ovim prostorima, onda je njegovo okretanje očiju od problema koji vide svi sem njega, guranje BiH u bezdan u koji je vehabijski radikalni islam gura zajedno sa reisom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana