Razum ili toljaga

 Veljko Zeljković
Razum ili toljaga

Četvrti svjetski rat će se voditi toljagama. Upozorio je na ovo svojevremeno Albert Ajnštan. Njemački filozof Ludvig Fojerbah je jednom prilikom istakao da je one koji nemaju razuma lako zavesti, zaslijepiti i upotrijebiti kao sredstvo. Ove dvije rečenice vjerovatno najbolje ilustruju i stanje u vezi sa Ukrajinom.

Iako postoje naznake da se iza zatvorenih vrata vode pregovori kako da se okonča rat u Ukrajini, nažalost i dalje postoje snage koje to “miniraju”. Žele Rusiju poniziti i baciti na koljena po svaku cijenu, iako razum govori da to ne treba činiti, jer bi se svijet mogao naći u nekom novom kamenom dobu. I slučaj Poljske, kada su u pogranično područje ove zemlje pali ostaci rakete, najbolje ilustruje koliko je razum postao imaginarna kategorija. Ne čekajući rezultate istrage, mnogi su odmah skočili da za to optuže Moskvu, da bi u ovu ratnu igru uvukli NATO. Interesantno, ali ovaj incident desio se nakon samita G20, na kojem je učešće uzeo i Zelenski, koji je na kraju svog obraćanja poručio da od zapadnih saveznika očekuje da učine isto kao i 6. juna 1944, kada je pokrenuta vojna akcija “Dan D”. Nije tajna da pojedine zemlje na sve načine pokušavaju da naprave bilo kakav alibi za vojnu ili “humanitarnu” intervenciju u Ukrajini, što bi sigurno vodilo ili ka nuklearnom obračunu ili raspadu ove zemlje i pravljenju nekog novog “zida” na rijeci Dnjepar. U tome je najglasnija Poljska, novo američko čedo, koja jedan takav scenario priželjkuje, zbog svojih teritorijalnih pretenzija.

Što se tiče Rusije, i zbrke u vezi sa povlačenjem iz Hersona i nekih drugih gradova, očigledno je da se radi o taktičkom potezu. Utvrđuju se zimske linije razgraničenja i vjerovatno čeka proljeće za novu ofanzivu ili ekonomski, vojni i finansijski slom Ukrajine, kojoj je svakim danom potrebno sve više oružja i novca od zapadnih mentora i “donatora”.

Nažalost, ovaj rat odavno je prešao ukrajinske granice. Vidjelo se to i na primjeru Njemačke, ali i Turske, koja je i pored svih pritisaka pokazala razum. Zbog izlaženja iz utvrđene matrice ponašanja ovim zemljama poslato je otvoreno i jasno upozorenje. Ono se u slučaju Njemačke ogledalo u miniranju gasovoda. Onda je na red došla Turska i bombaški napad u Istanbulu. Za razliku od Berlina, Ankara je odmah uprla prst u Vašington. Nisu zaboravili na pokušaj vojnog puča u kojem je Pentagon bio duboko upetljan, jer Vašingtonu nije odgovarao “neposlušni” Erdogan. Ne odgovara im ni sada, jer on sklapa nove energetske aranžmane sa Moskvom pa samim tim i ruši planove da se od Evrope napravi američka i britanska kolonija. Da li će razum prevladati ili ćemo doći u fazu toljaga?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
100 maraka, druže!
100 maraka, druže!
Zbijanje šale s narodom
Zbijanje šale s narodom
Sankcije
Sankcije
Amber alert
Amber alert
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana