Prvo izbori, pa sve ostalo

Marijana Miljić Bjelovuk
Prvo izbori, pa sve ostalo

Nerada u domaćim nam institucijama imamo na izvoz. Posebno do izražaja dolazi u izbornoj kampanji kada su sve ostale obaveze izabranih nam funkcionera gurnute u ćošak, a sve snage usmjerene na osvajanje već osvojene fotelje.

Da su tako bili ažurni po pitanju rada i donošenja važnih odluka možda bi bila i tačna tvrdnja pojedinaca da nam je divno i bajno, a svi znamo da smo miljama daleko od toga. 

Ministri, njihovi zamjenici, parlamentarci, doktori, ali i  svi ostali koji su prethodne četiri godine ležerno sjedili u kožnim foteljama, ne mareći za probleme stanovništva, ovih dana ubacili su, što bi naš narod rekao, u petu brzinu. Ali ne po pitanju svoga rada u institucijama, već po ulicama, naseljima, nastupima u emisijama i ko zna kakvim sve još događajima, obećavajući ono što su i prije četiri godine.

Hodnici u institucijama, kako onim na nivou BiH tako i u entitetima, od 2. septembra ponajviše liče na scene iz horor filmova. Građani koji su zbog obaveza primorani da posjete kancelarije nadležnih teško će tom prilikom dobiti odgovor na bilo koje pitanje. (Mada su i do sada teško dolazili do bilo kakve usluge iz silnih nam institucija). Nema sumnje i da će oko institucija naći letke na kojima je jasno naglašeno da će nam biti bolje, ili će im pak isti papirić dati oni rijetki koje zateknu na radnom mjestu.

Zbog toga se otkazuju i sjednice Savjeta ministara, već drugi put za redom, iako ulazimo u drugu sedmicu ove ujdurme. Ministri, parlamentarci i svi ostali iskaču na svakom ćošku, vrebaju da ponovo obrlate građane kako će im biti bolje, samo ih nema tamo gdje bi trebalo, na radnom mjestu.   

Najveći broj njih radi suprotno od onoga što trenutno priča, jer da im je stalo do građana bili bi na radnom mjestu, a ne bi govorili ono što i svake dvije godine pred izbore.

O traljavosti rada izabranih funkcionera i nemarnosti za građane najbolje svjedoče pompezno najavljivani zakoni o ukidanju akciza na gorivo i smanjenju PDV-a na osnovne životne namirnice, koji su se šest mjeseci vukli po ladicama parlamentarnih institucija i na kraju nisu usvojeni. Svi su izgledi i da neće, jer sjednica u Parlamentu BiH nema. Ti akti, po svemu sudeći, ostaju u nasljeđe novoj vlasti, koja će, vjerovatno, kao i ova sada nastaviti po starom.

I više je nego očigledno da kod nas godinama nema želje za mijenjanje navika izabranih nam funkcionera. Važni su samo oni i njihova primanja. Akti koji to regulišu, ekspresno se usvajaju, nema odgađanja sjednica i svi su saglasni da im treba više i više. Da smo iole uređena zemlja, istim tim ne bi trebalo dati ni minimalac, jer je očigledno da ne rade svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zaštita mališana
Zaštita mališana
Šta će kome?
Šta će kome?
Mlijeko na radaru
Mlijeko na radaru
Justicija
Justicija
Sam svoj doktor
Sam svoj doktor
Kajmak i mrvice
Kajmak i mrvice
Ko će djecu rađati?
Ko će djecu rađati?
Juče, danas, sutra
Juče, danas, sutra
Zov zavičaja
Zov zavičaja
Razum ili toljaga
Razum ili toljaga
Opreza nikad dosta
Opreza nikad dosta
Vječiti dužnici
Vječiti dužnici
Iskra humanosti
Iskra humanosti
Obećanje ludom radovanje
Obećanje ludom radovanje
Al' se nekad dobro jelo
Al' se nekad dobro jelo
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana