Povratak

Vedrana Kulaga Simić

Virus korona, koji je globalno obilježio dosadašnji dio godine, polako slabi i odlazi, nadajmo se zauvijek, a takav razvoj situacije omogućio je da se stvari lagano vraća u normalu. Da život počinje ispočetka.

Republika Srpska je na pragu da ukine vanredno stanje. Većina poslovnih subjekata je skinula katanac sa svojim vrata i krenula u novi pohod za opstanak koji neće biti nimalo lak.

Vlada Republike Srpske, u koordinaciju sa drugim partnerima, sastavila spisak mjera i pomoći kako bi održala na nogama brojne djelatnosti, ali i dalje traje, i trajaće borba svih za svako radno mjesto, poslovne partnere i na kraju izgradnju novih čvrstih temelja.

Ekonomija sada polako izbija u prvi plan. Šteta se još popisuje, a iznosi iz preliminarnih računica nisu nimalo zanemarljivi i jasno je da će još dosta mjera morati biti kreirano kako bi se privreda spasila, a to znači i da će neki morati dobro da stegnu kaiš.

BiH važi za siromašnu zemlju, ali je možda tačniji podatak da novca ima i te kako, samo nije pravedno raspoređen. I to je godinama boljka sistema u ovoj zemlji za koji uvijek postoje ekspresni odgovori da su za promjene potrebne izmjene važećih zakona i drugih akata za koje, tradicionalno, nema potrebne političke volje i saglasnosti.

U mjesecima koje su pred nama neke stvari će se morati mijenjati, ali sve su prilike da ćemo se uskoro vratiti starim problemima kojima se bavimo gotovo od nastanka ove i ovakve BiH. Jedna od prvih provjera biće budžet zajedničkih institucija za ovu godinu koji mora biti prilagođen aktuelnoj situaciju, a zatim slijede reforme, pomoć, lokalni izbori i tako dalje.

Sa odlaskom ili znatnim slabljenjem “kovida 19” na scenu će se vratiti stari, te doći i novi problemi koji će možda biti i jači jer se stari, opet zbog nemogućnosti dogovora, nisu mogli riješiti u svoje vrijeme.

Mnogim sektorima u ovoj zemlji potrebna je dobra reorganizacija i finansijska injekcija kako bi stali na noge i bili spremniji, za ne daj bože, neke nove izazove, ali i svakodnevicu. Zdravstveni sistem je na vrhu. Bolnice u Srpskoj i FBiH moraju da budu bolje opremljene jer od toga zavise mnogi životi. Potrebni su nam svi oni stručnjaci koji su proteklih godina kofere raspakovali širom Evrope pa i svijeta.

To nije posao koji se može završiti preko noći, ali se mora krenuti jer je ova pandemija izbacila na vidjelo mnoge nedostatke.

Iako se situacija polako vraća u stanje prije pojave virusa, još nije na sve stavljena tačka. I dalje moramo biti odgovorni i time zaštititi sebe i sve oko sebe te ne dozvoliti novi udar na zdravstveni sistem. Prevencija je, dakle, na nama, dok nadležni treba da ozbiljno poslože brojne stvari i da ovu zemlju konačno izvedu na pravi put.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana