Poljoprivrednici gledaju u nebo

Miloš Vasiljević
Poljoprivrednici gledaju u nebo

Nakon blage zime i proljeća koji su išli naruku poljoprivrednicima u Srpskoj, jer nije bilo mraza, poplave su nanijele nemjerljive štete posebno u sjeverozapadnom dijelu te poništile skoro sve što su vrijedni domaćini mukotrpno radili.

Obilne padavine i poplave ostavile su iza sebe pustoš, veliku brigu i neizvjesnost jer sjetva proljetnih kultura nije ni završena. Iako se situacija polako vraća u normalu, mašine najmanje deset dana neće moći ući u njive zbog ogromne količine vode.

Ono što je već sada izvjesno jeste to da će ovo biti teška godina za poljoprivrednike jer posijane kulture vape za većim brojem sunčanih dana. 

Vrijedni ljudi, koji sa svojih deset prstiju prehranjuju porodice, često gledaju u nebo jer od toga dobrim dijelom i zavise.

Prinos kukuruza, pšenice i soje sigurno će podbaciti, a ono što je izvjesno je i mogućnost pojave bolesti na zasijanoj pšenici, što se često dešava nakon prekomjernih padavina.

Ništa bolje nisu prošli ni voćari. Naime, sve osim jabuke podbaciće najmanje upola. Lani je kruška podbacila, a to će se sada je već izvjesno desiti i ove godine.

Slično je i sa šljivom koje gotovo sigurno ove godine nigdje neće biti. Nevolje nisu zaobišle ni one koji u svojim voćnjacima imaju zasade trešnje, koja je popucala jer i važi za jednu od najosjetljivijih kultura.

Jabuka koja je najizdržljivija uspjela je da prebrodi i ove vremenske neprilike pa u slučaju da se ne desi nešto slično narednih mjeseci voćari svoju šansu i izlaz iz velikog problema vide upravo u dobrom prinosu ovog voća. Svi spas traže u suncu, a najviše povrtari, kako za povrće koje je već na njivi, tako i ono što i dalje čeka u plastenicima.

Nema svjetlosti, sunca i fotosinteze tako da sve propada, a izvjesno je da ćemo na plodove povrća ove godine morati čekati znatno duže.

Da li će cijene biti više rano je govoriti, a ono što je sigurno jeste to da sve poljoprivredne grane trebaju pomoć države, kako bi prebrodili krizu i spasili proizvodnju, ali i zadržali radnike.

Još jednom je potvrđeno da je poljoprivreda fabrika na otvorenom koja mnogo zavisi od vremenskih prilika, koje domaćinima u Srpskoj ove godine očigledno nisu naklonjene.

Ipak, svi oni se, a i mi s njima, još nadamo da sav trud, zalaganje, ali i novac nisu otišli niz vodu, jer opet će naš seljak zasukati rukave, obuti čizme i zagaziti u njivu da spasava što se spasiti da, da se bori da prehrani porodicu i zaradi koji dinar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Šta će pojeftiniti
Šta će pojeftiniti
Pucanj u mraku
Pucanj u mraku
Sipanje soli na ranu
Sipanje soli na ranu
Usporite, ljudi
Usporite, ljudi
Povuci, potegni
Povuci, potegni
Rashlađivanje
Rashlađivanje
Dobre inicijative
Dobre inicijative
Mast na kapaljku
Mast na kapaljku
Balkanski paradoksi
Balkanski paradoksi
Treća šansa
Treća šansa
Ključ uspjeha
Ključ uspjeha
Crne slutnje
Crne slutnje
Ima li kraja?
Ima li kraja?
Neizvjesna jesen
Neizvjesna jesen
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana