Piramida i faraoni

Veljko Zeljković
Piramida i faraoni

Postalo je gotovo devedeset i devet odsto izvjesno da će lider partije Braća Italije Đorđa Meloni nakon pobjede na vanrednim parlamentarnim izborima u Italiji dobiti mandat za formiranje nove, i kako stvari stoje, konzervativne desničarske vlade.

Međutim, ono što je još obilježilo ove izbore jeste upozorenje predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da ukoliko stvari krenu u lošem smjeru, misleći tu na eventualni izbor Melonijeve, Brisel ima adekvatne “alate” za djelovanje, pri tom navodeći primjere Mađarske i Poljske. Na ovaj način Fon der Lajenova uputila je otvorenu i direktnu prijetnju građanima Italije da paze za koga glasaju, poručujući im da ne bi trebalo da “odstupe od demokratskih načela”.

Nakon nedavne pobjede Viktora Orbana i njegove partije Fides na posljednjim izborima u Mađarskoj, ova zemlja se suočila sa političkim terorom, jer Budimpešta nacionalne interese stavlja ispred briselskih. Već je najavljeno uskraćivanje pomoći Mađarskoj od 7,5 milijardi evra.

U sličnoj situaciji je i Poljska, a kako stvari stoje, uskoro bi se pod “demokratskim” sankcijama mogla naći i Italija, jer građani Apeninskog poluostrva nisu poslušali “dobronamjerni savjet” Fon der Lajenove. Nisu glasali za neku od italijansko-briselskih marioneta na ovim izborima, kao što je bio bivši italijanski premijer Mario Dragi.

Treba očekivati da se Usrula i ekipa pobrinu za svog kolegu Dragog i ovog bankara uhljebe u Evropskoj centralnoj banci.

Sve ovo oslikava u kakvom svijetu mi to živimo, ali i kako to Ursula, i njoj slični briselski faraoni iz tog piramidalnog centra moći, doživljavaju i shvataju “demokratska načela”. Kažnjavati neku državu jer su građani glasali za nekog ili ne predstavlja sunovrat evropske demokratije. A ta politika, odnosno “demokratska načela” o kojima Fon der Lajenova govori baziraju se na ukidanju nacionalnog identiteta i suvereniteta zemalja članica Evropske unije. Na stvaranju jedne bezlične građanske mase i jednoumlja te ukidanju porodičnih vrijednosti. Takva EU, kakvom je pokušava napraviti surogat majka Amerika, nikom ne treba.    

Svemu tome se protivi Melonijeva, koja ne krije da joj se nimalo ne sviđa politika koju vodi mađarski premijer Viktor Orban.

Njena pobjeda u Italiji, ali i uspjeh desničara u Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Francuskoj, ali i Španiji, nisu ništa drugo do rezultat i odgovor na tu i takvu politiku Brisela. Drma se i u Njemačkoj. Temelji piramide na čijem vrhu stoji Ursula su sve više rastresitiji, zbog nedostatka armature.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana