Pijani za volanom

Dragana Orlović

U Republici Srpskoj u prva tri mjeseca ove godine iz saobraćaja je isključeno 3.956 vozača zbog raznih prekršaja i nepoštovanja propisa. Od tog broja njih 3.130 zbog vožnje pod uticajem alkohola.

Jednostavnom računicom, svakog dana u prosjeku su 34 vozača konzumirala alkohol prije nego što su uzela ključeve automobila i sjela za volan. Pili su. Neko više, neko manje, ali su pili.

Uprkos mnogim upozorenjima, policijskim akcijama i strožim kaznama koje su stigle sa novim Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, na putevima u BiH je očigledno da pojedinci i dalje nastavljaju da svjesno ugrožavaju svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju. Nije, dakle, problem u zakonu već u nama.

Većina onih koji bahato voze imaju, ili vjeruju da imaju, zaleđinu i da će ih neko izvući, pocijepati kaznu. Brojni su i oni koji se zavaravaju misleći da su neprikosnoveni vozači i da je par pića za njih ništa.

Stručnjaci upozoravaju na to da je osnovni problem alkohola u vožnji precjenjivanje sopstvenih sposobnosti i potcjenjivanje opasnosti. Precjenjivanje vozače čini smelijim i u tom stanju ne mogu zaista procijeniti šta se događa u njihovoj okolini. Međutim, mnogi to neće ni da čuju. Očigledno, precjenjivanje i potcjenjivanje nam je nekako svojstvenije.

Nažalost, vožnja pod uticajem alkohola u veliko mjeri je prisutna među mladima. Noćni izlasci i provodi često završe kobno. Zbog toga je mladima neophodno usaditi odgovornost i svijest o tome šta znači upravljati automobilom. Moraju znati da je obavezno vezati pojas, poštovati propise, a najviše od svega da je opasno kada voze pijani.

Svi naravno treba da budu svjesni i da ih čekaju rigoroznije kazne ako ne poštuju propise, ali prije svega da imaju na umu da nisu sami u saobraćaju, ali da se sami najviše čuvaju.

U SAD je običaj da kada mladi idu u provod odrede jednog druga koji ne pije i ima zaduženje da ih vrati iz klubova ili diskoteka. Kod nas i taksi poslije neke žurke može biti rješenje problema. Sve je bolje od pijanog vozača za volanom.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana