Pare nisu problem, para ima

Milijana Latinović
Pare nisu problem, para ima

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj iz godine u godinu šalju apele kako bi njihova proizvodnja opstala. A u vremenu nelojalne konkurencije, tektonskih poremećaja na svjetskom tržištu, inflacije koja se mjeri dvocifrenim brojem, taj apel je glasniji nego ikada.

Loše vremenske prilike, na koje ratari ne mogu da utiču, redovno ubiru plodove mukotrpnog rada. Suša obere kukuruz, poplava odnese povrće, a rani proljećni mrazevi ubiru plodove voćki. Malinari se bez suza ne spominju, oni ni kad prodaju rod, ne znaju po kojoj cijeni su prodali.

I taj scenario se ponavlja iz sezone u sezonu. Nikako da poljoprivrednici sastave niz od nekoliko rodnih godina.

Uz vremenske nepogode, ionako okrnjenu proizvodnju još više načinju enormna poskupljenja goriva, sjemena i đubriva čija je cijena odletjela u nebo. Istu muku muče i stočari kojima je svake godine računica sve tanja, a farme sve praznije. A da zlo bude veće, domaće svježe meso propada, a kojekakvi mešetari prodaju zamrznut pileći file iz Turske, bez roka trajanja, koji je namijenjen za preradu.

Sve to poljuljalo je domaću privredu, a proizvođače dovelo na ivicu opstanka. Bez podsticaja, koje svake godine isplaćuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, teško da bi opstali.

Nadu za iduću sezonu podgrijava to što je iznos za podsticaje povećan na 180 miliona maraka. Oči poljoprivrednika sada su uprte u nadležne. S obzirom na to da je agrarni budžet povećan za 110 miliona maraka, i poljoprivrednici imaju drugačije želje.

Svi redom uzdaju se u veće parče kolača. Duplo veće.

Nadamo se da će iznos koji je na raspolaganju domaćim poljoprivrednicima biti dovoljan da ugasi požar koji je potpalila kriza na svjetskom nivou, a koji se razbuktao i kod nas. Pa i ako ne bude dovoljno da ugasi, onda bar da obuzda vatru da ne ide dalje, jer pare nisu problem, para ima.

Iako se čini da je 180 miliona KM dovoljan iznos u agrarnoj kasi, džaba će biti ako proizvođači i nadležni ne nađu zajednički jezik i ne usaglase kome je koliko potrebno. Budu li, kao nebrojeno puta do sada, vodili bitke ko je dobio više, a ko manje, kome se gledalo kroz prste, a ko je zaslužio, teško da će stati na zelenu granu.

Osim više novca za podsticaje, domaćoj poljoprivredi potrebna je sloga i međusobna podrška, jer džaba će biti milioni ako neslogom i konstantnim međusobnim prozivkama upropaste i ono što imaju.

Samo uz jaku domaću poljoprivredu i privreda ima šansu. Ulaganje u poljoprivredu i povećanje iznosa za podsticaj domaće proizvodnje nije trošak, već investicija koja garantuje da pred nama neće biti gladna godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana