Otkucaji srca

Milijana Latinović
Otkucaji srca

Nakon decenija čekanja Republika Srpska je konačno dobila Kliniku za kardiohirurgiju. Savremeno opremljena klinika u južnom krilu najveće zdravstvene ustanove u RS, koja se prostire na oko 1.500 kvadrata, zaista je vrijedna hvale.

Operacione sale, intenzivna njega, odjeljenje za pacijente, sve je opremljeno po najvišim standardima da na trenutak čovjek pomisli da je u nekoj svjetskoj klinici.

I nisu samo prostor i oprema ono čime se ljekarski tim najmlađe klinike Univerzitetskog kliničkog centra RS može pohvaliti.

Iza njih je već 40 uspješno izvedenih operacija, 40 pacijenata sa teškim kardiovaskularnim problemima koji su živi i zdravi otišli svojim kućama.

Ipak, pomalo je tužno da se na tako važnu kliniku čekalo decenijama. Mijenjale su se vlasti, opozicije, rukovodstva, a stanovnici Srpske po lijek za srce odlazili izvan granica Republike.

Da li nije bilo novca ili snažne volje, pitanje je za one koji su donosili odluke. Svi smo svjedoci da se proteklih godina, pa i decenija novac trošio za sve i svašta, teško da nije bilo za ono što je zaista potrebno.

Uz pomoć i nesebičnu podršku Srbije nijedan pacijent obolio od kardiovaskularnih bolesti u proteklom periodu nije ostao bez neophodne zdravstvene zaštite, ali nije isto kada se liječite “kod svoje kuće” ili negdje drugo, ma koliko vas pazili.

Oni koji će u budućnosti odlučivati u ime naroda ne smiju da dozvole da se na ovako značajne projekte čeka decenijama. Njihova realizacija morala je početi još juče, za dobrobit svih onih koji će se roditi sutra.

I svaka klinika u UKC-u, počevši od one u kojoj se novi život rađa, trebalo bi da izgleda svjetski poput ove za kardiohirurgiju, da svaki pacijent koji zatraži ljekarsku pomoć dobije i osmijeh ljubaznog osoblja, ali i neophodan lijek.

I ne samo u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, tako bi moralo biti širom Republike, od Trebinja do Novog Grada.

Samo tako imamo šansu da napredujemo.

Zdravstveni sistem ne smije biti poligon za političe obračune, prepucavanja ili skupljanje poena, iako to počesto jeste.

Zdravstveni sistem treba da bude teren na kojem će se svi utrkivati da ulože što više, da izgrade moderne bolnice u kojima će raditi vrhunski ljekari iz Srpske, da pomognu i olakšaju dolazak do savremene opreme i svega što je potrebno za liječenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nasilje izmiče kontroli
Nasilje izmiče kontroli
Skupo, skuplje, najskuplje
Skupo, skuplje, najskuplje
Nafta i Bubka
Nafta i Bubka
Izdvajanja za zdravstvo
Izdvajanja za zdravstvo
Zaštita mališana
Zaštita mališana
Šta će kome?
Šta će kome?
Mlijeko na radaru
Mlijeko na radaru
Justicija
Justicija
Sam svoj doktor
Sam svoj doktor
Kajmak i mrvice
Kajmak i mrvice
Ko će djecu rađati?
Ko će djecu rađati?
Juče, danas, sutra
Juče, danas, sutra
Zov zavičaja
Zov zavičaja
Razum ili toljaga
Razum ili toljaga
Opreza nikad dosta
Opreza nikad dosta
Vječiti dužnici
Vječiti dužnici
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana