Otkucaji srca

Milijana Latinović
Otkucaji srca

Nakon decenija čekanja Republika Srpska je konačno dobila Kliniku za kardiohirurgiju. Savremeno opremljena klinika u južnom krilu najveće zdravstvene ustanove u RS, koja se prostire na oko 1.500 kvadrata, zaista je vrijedna hvale.

Operacione sale, intenzivna njega, odjeljenje za pacijente, sve je opremljeno po najvišim standardima da na trenutak čovjek pomisli da je u nekoj svjetskoj klinici.

I nisu samo prostor i oprema ono čime se ljekarski tim najmlađe klinike Univerzitetskog kliničkog centra RS može pohvaliti.

Iza njih je već 40 uspješno izvedenih operacija, 40 pacijenata sa teškim kardiovaskularnim problemima koji su živi i zdravi otišli svojim kućama.

Ipak, pomalo je tužno da se na tako važnu kliniku čekalo decenijama. Mijenjale su se vlasti, opozicije, rukovodstva, a stanovnici Srpske po lijek za srce odlazili izvan granica Republike.

Da li nije bilo novca ili snažne volje, pitanje je za one koji su donosili odluke. Svi smo svjedoci da se proteklih godina, pa i decenija novac trošio za sve i svašta, teško da nije bilo za ono što je zaista potrebno.

Uz pomoć i nesebičnu podršku Srbije nijedan pacijent obolio od kardiovaskularnih bolesti u proteklom periodu nije ostao bez neophodne zdravstvene zaštite, ali nije isto kada se liječite “kod svoje kuće” ili negdje drugo, ma koliko vas pazili.

Oni koji će u budućnosti odlučivati u ime naroda ne smiju da dozvole da se na ovako značajne projekte čeka decenijama. Njihova realizacija morala je početi još juče, za dobrobit svih onih koji će se roditi sutra.

I svaka klinika u UKC-u, počevši od one u kojoj se novi život rađa, trebalo bi da izgleda svjetski poput ove za kardiohirurgiju, da svaki pacijent koji zatraži ljekarsku pomoć dobije i osmijeh ljubaznog osoblja, ali i neophodan lijek.

I ne samo u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, tako bi moralo biti širom Republike, od Trebinja do Novog Grada.

Samo tako imamo šansu da napredujemo.

Zdravstveni sistem ne smije biti poligon za političe obračune, prepucavanja ili skupljanje poena, iako to počesto jeste.

Zdravstveni sistem treba da bude teren na kojem će se svi utrkivati da ulože što više, da izgrade moderne bolnice u kojima će raditi vrhunski ljekari iz Srpske, da pomognu i olakšaju dolazak do savremene opreme i svega što je potrebno za liječenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana