opuštene šanse

Željka Domazet

Danas je istekao rok koji je, prema upozorenjima zvaničnika Evropske unije, BiH imala da usvoji set zakona o akcizama kako bi mogla da povuče novac koja joj je bio namijenjen za brojne infrastrukturne projekte.

Mada je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na vrijeme uputio prijedlog izmjena Zakona o akcizama, uz prateće zakone, predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću, taj prijedlog danima skuplja prašinu u njegovoj ladici.

Kako njemu ne pada na pamet da ga uputi na razmatranje i usvajanje poslanicima, ova zemlja će zbog nerada i neispunjenih obećanja nanovo ostati bez prijeko potrebnih sredstava i mnogobrojnih infrastrukturnih projekata.

Dok se set zakona "kiseli" u Zvizdićevim ladicama, on bezuspješno pokušava da skupi parlamentarnu većinu za bilo koje zakonsko rješenje, dok u je u isto vrijeme sve više poslanika koji je napuštaju i konstatuju da su uludo izgubili vrijeme vjerujući da Zvizdić i oni koji ga slijepo slijede mogu bilo šta dobro napraviti ovoj zemlji.

Čak su i međunarodni zvaničnici koji pomno prate sve što se dešava, i koji su pokazali da imaju i strpljenja i razumijevanja  prema ovoj zemlji, to strpljenje izgubili.

Stoga i ne čudi što su BiH i Zvizdića upozorili da će pare namijenjene ovoj zemlji usmjeriti onima koji će znati kako da ih iskoriste i život svojim građanima učine boljim.

Dok neophodni zakoni čekaju na usvajanje, dok se u Parlamentu BiH ne zna "ni ko pije ni ko plaća", dotle će ova zemlja i dalje nositi epitet najnerazvijenije zemlje iz koje se samo za nekoliko godina iselio jedan veliki grad mladih ljudi tražeći bolje mjesto pod suncem.

Oni koji su prinuđeni da ostanu u zemlji i dalje će se lomatati ishabanim putevima, bez posla i perspektive.

Uostalom tako će joj biti i ubuduće ne bude li imala snage da sa političke scene skloni one koji joj ne daju da ide naprijed i ne bude na njihovo mjesto postavila one koji znaju da je pokrenu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana