Opreza nikad dosta

Vedrana Kulaga Simić
Opreza nikad dosta

Republika Srpska je, nakon stavljanja tačke na izbornu sagu, prva u BiH i ovaj put krenula u konstituisanje nove vlasti, a pred izabranim zvaničnicima su veliki i izazovni poslovi u svim sferama života.

Predsjednik i potpredsjednici Srpske, srpski član Predsjedništva BiH i poslanici su se zakletvom obavezali da će raditi u najboljem interesu svih koji su ih birali, ali i drugih koji su imali druge favorite na posljednjim oktobarskim opštim izborima.

Dobrom dijelu njih ovo nije prva ovakva zakletva, ali nikada nije zgoreg da se podsjete na ono što im je posao i moralna obaveza prema građanima koji u njih polažu nade i koji su pokazali da im vjeruju te da žele da ih oni baš zastupaju u republičkim i drugim institucijama u BiH.

Na izabranim i dolazećim imenovanim zvaničnicima u Republici Srpskoj je veliki posao, ali toga je valjda, kako dolikuje, trebalo da budu svjesni kada su potpisali kandidature za izbore i ušli u političko kolo. Ako nisu, to će više koštati one koji su izabrali, nego njih same, ali vidjećemo kako će se stvari odvijati u naredne četiri godine. A možda i dvije, kada je riječ o mandatu budućeg predsjednika Vlade Republike Srpske i ministrima.

Poslanici su zauzeli svoja mjesta i sada je vrijeme da se radi. Svako od njih mora, u svakom momentu, biti svjestan koliku odgovornost nosi stolica koja mu je pripala. Nema prostora za prazan hod i puko sjedenje, jer to nije posao narodnog poslanika. Njihova uloga je da budu glas naroda i glas Republike u koju se i za koju zaklinju.

Pred Republikom Srpskom i BiH su izazovna vremena. Navikli smo na krize na unutrašnjem planu, posebno kada je riječ o funkcionisanju institucija na zajedničkom nivou vlasti. Mnoga pitanja su davno otvorena, a odgovora ni na pomolu još nema, jer nije bilo razumijevanja između svih onih koji su na izborima dobijali najveće povjerenje.

I tako se u tom lavirintu, povuci-potegni politike, vrtimo godinama, ali se čini da bi dolazeći dani mogli biti još izazovniji zbog geopolitičkih promjena na globalnom nivou. Već su nas dokačile, ali kako ćemo proći kroz sve zavisi prvenstveno od domaćih političara.

Predugo su nam drugi krojili kapu. Predugo nas drže pod svojom šapom, ali i za to smo dobrim dijelom sami krivi, odnosno oni koji nas predstavljaju.

Republika Srpska je ravnopravan dio BiH i kao takvu treba da je posmatraju svi. I Dejton je tako rekao i ma koliko god puta ponovili, uvijek može da se kaže ponovo da samo dijalog unutar BiH može i da je sačuva.

Mir imamo i ne smijemo nikada više da ostanemo bez njega, ali mora se znati ko donosi odluke te da lični interesi ne smiju biti veći od opštih. Svaki narod ima svoja prava. Samo ih treba poštovati, a Narodna skupština je mjesto za zaštitu i odbranu interesa Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Amber alert
Amber alert
Do mentaliteta je
Do mentaliteta je
Od Tita do Olbrajtove
Od Tita do Olbrajtove
Pravosuđe u leru
Pravosuđe u leru
Tapkanje u mjestu
Tapkanje u mjestu
Prevencija, šta je to?
Gluv, zbunjen, normalan
Gluv, zbunjen, normalan
Šamar domaćim radnicima
Šamar domaćim radnicima
Ko jamu kopa...
Ko jamu kopa...
Borba za opstanak
Borba za opstanak
Dosrbljavanje
Dosrbljavanje
Bježi, Fadile
Bježi, Fadile
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana