Onlajn nasilje

Miloš Vasiljević
Onlajn nasilje

Savremeni oblici komunikacije, tačnije internet i sve dostupne platforme, pravi su poligon za bježanje od stvarnosti, jer nema kontakta “oči u oči”, ali isto tako i odlična adresa za sve one, u prvom redu tinejdžere, koji šalju poruke mržnje, nasilnog i pogrdnog sadržaja.

I dok s jedne strane svi mi svakodnevno ne možemo zamisliti život bez interneta jer nam olakšava posao, s druge strane imamo opasnost, jer se u velikoj mjeri ta sloboda zapravo i zloupotrebljava.

Naime, vršnjačko nasilje preseljeno je na internet iz prostog razloga jer se djeca sve manje druže, a uz to, što je poraznije, ne postoji nikakva kontrola na društvenim mrežama. Digitalni svijet postao je dječacima i djevojčicama važniji od stvarnog, pa samim tim se nasilje sada najčešće reflektuje putem računara, tableta i pametnih telefona.

Djecu je, prema riječima stručnjaka, sada sve teže razotkriti, kontrolisati i  spriječiti, bilo da je riječ o  fizičkom ili verbalnom nasilju. Uz to, sve rjeđe možemo vidjeti da se djeca okupljaju oko zajedničkih igara, od kojih bi svi mogli imati korist. Tako smo svjedoci da igrališta i tereni zjape prazni, ali zato su aktivni na društvenim mrežama, gdje svojim  pratiocima prenose svaki korak, ručak, putovanje.

Na internetu je tinejdžerima sada dozvoljeno sve, da bez bilo kakve sankcije ili odgovornosti vrijeđaju svoje vršnjake, ali i starije. Činjenica je da djeca i previše vremena provode uz mobilne telefone, što kasnije, pokazalo se, ima negativne posljedice.

Ulicu i asfalt, kada je nasilje u pitanju, zamijenio je internet, a novo tehnološko doba dalo mu je potpuno drugačije obrise i dimenziju. Udarci i šake polako odlaze u prošlost, ali zato je sve popularniji taj “onlajn fajt”. I dok nema krvi i razbijenih arkada, sada sajber prostor zauzima primat, a djeca su tu nezaštićena. Roditelji, kao i obično zabrinuti za svoju djecu, sada imaju jedan razlog više. To je sloboda koju nude društvene mreže, ali i sve prisutnije vršnjačko nasilje na internetu. Na vrlo jednostavno pitanje, kako to spriječiti, teško je dati odgovor koji bi doveo do rješenja, odnosno smanjenja sada već hroničnog problema u našem društvu.

Anksioznost, depresiju i strah tinejdžeri mogu pobijediti prije svega zdravim navikama. Treninzi, boravak u prirodi, uz što manje korišćenje mobilnih telefona, samo su neki od preduslova koji mogu biti dobar početni korak kako bi se riješio ili bar smanjio ovaj problem.

Nasilje je uvijek bilo problem, samo je sada dobilo dimenziju modernog, koju možemo svi zajednički neutralisati ukoliko se barem malo vratimo tradicionalnim vrijednostima. I ono najvažnije, puni parkovi, školska igrališta i igre koje oslobađaju od bilo kakvog pritiska smanjiće sajber naselje. Tinejdžeri, probajte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
100 maraka, druže!
100 maraka, druže!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana