Ogoljavanje

Veljko Zeljković
Ogoljavanje

Namjera Kristijana Šmita da nametne određene promjene Izbornog zakona, kojim bi bili regulisani određeni odnosi unutar FBiH, a prije svega konstitutivni status Hrvata, digla je neviđenu pustinjsku prašinu među bošnjačkim političkim partijama.

Panične reakcije ogolile su njihove stvarne političke ciljeve i namjere, koje su do sada oni vješto pakovali u oblande navodne demokratije, pogotovo pred međunarodnom javnošću. 

Za njih sve do sada nije bilo sporno kada su razni visoki predstavnici nametali određene političke odluke i zakone. Čak su pozivali na veću primjenu bonskih ovlašćenja, ukidanje zakona i smjene pojedinih demokratski izabranih političara.

Godinama su tražili veći međunarodni protekcionizam. Zbog toga su i odbijali prijedloge da se zatvori OHR, uz obrazloženje kako BiH još nije zrela za to, jer navodno postoje destruktivne političke snage koje koče njenu funkcionalnost i  opstanak.

Stoga se aplaudiralo i slavljenički klicalo kada je Srpska bila kažnjavana i kada su sistematično ukidana njena Ustavom zagarantovana prava. Isticali su kako ti potezi doprinose stvaranju bolje i demokratske perspektive BiH.

Kada je u medije procurila vijest da bi Kristijan Šmit zbog nefunkcionalnosti FBiH mogao nametnuti određene izborne promjene, bošnjački političari uzeli su u ruke “kuke i motike”, te verbalno opleli po Šmitu, navodeći kako je to neprihvatljivo, nedopustivo i nedemokratski.

To što bi ove promjene mogle riješiti pitanje položaja Hrvata unutar FBiH i funkcionisanje ovog entiteta, postalo je veliki problem, jer bi mogao propasti “Projekat Komšić”, koji je imao za krajnji cilj da u potpunosti majorizuje položaj hrvatskog naroda u FBiH i svede ga na politički “fikus status”.

Ogolilo je ovo plan bošnjačkih partija, ali i ukazalo na to koja je strana od tri u BiH, u stvari, rušilac zemlje i suživota. Ogolilo je ovo i ko, u stvari, konstantno izbjegava politički dogovor, te ko je, u stvari, glavni krivac za dosadašnju nefunkcionalnost BiH. 

Otkrilo je ovo i kako je njihova dosadašnja priča, mjesecima unazad vođena oko izbornih promjena bila, u stvari, jedna velika farsa i kupovina vremena.       

Car je go. Ukoliko je međunarodnoj zajednici uistinu stalo do BiH, “poguraće” ove izborne promjene, jer bi one hrvatskoj strani stavile do znanja da nije samo politički fikus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana