“Odbrana” srpskih interesa

Vedrana Kulaga Simić

BiH je trenutno u situaciju u kojoj bi malo ko poželio da bude.

Iako je prošla godina od kada su birači izašli na birališta i od kada se zna koga je većina proglasila izbornim pobjednicima na svim stranama, ta njihova želja nije ispunjena u potpunosti.

Novi saziv Savjeta ministara BiH još je na dugom štapu, a ništa bliže nije ni federalna vlast.

To se osjeti na gotovo svim poljima, a prijeti i da dodatno, jer i to još moguće, zakomplikuje situaciju i ojača borbu za mjesta, za funkcije.

Srbi u FBiH godinama pokušavaju da se izbore za svoje mjesta, ali im to ne polazi za rukom. Nakon što je Klub delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda federalnog parlamenta konačno, iz drugog pokušaja, kompletiran i broji 17 delegata, nema dogovora o tome ko treba bude na njegovom čelu - da li neko od Srba iz povratničkog Kantona deset ili neko iz redova onih stranaka sa sjedištem u FBiH - SDP BiH, SDA, HDZ BiH, Liberalna stranka...

Srbi iz stranaka čije su centrale na teritoriji Republike Srpke tvrde da bi neke od ključnih pozicija u federalnoj vlasti trebalo da pripadnu nekome iz njihovih redova.

Takav epilog pravdaju činjenicom da su dobili najviše glasova upravo u onim sredinama gdje su Srbi većinski, te da najbolje znaju njihove potrebe u svakodnevnom životu i na dužim stazama. Sličnih stavova, međutim, ima i sa “druge strane”.

I oni su istrajni u tvrdnja da su, bez obzira na stranački znak, istinski predstavnici srpskog naroda u Federaciji i da oni, kao i ranijih godina, treba da budu na mjestu predsjednika Kluba Srba u federalnom Domu, ali i u fotelji potpredsjednika tog Doma.

SDP je godinama unazad “branio” srpske interese u FBiH. Njihovi ljudi su mahom bili na odlučujućim pozicijama i za sve te godine nijednom nisu potegli mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Srbi, koji su u FBiH svedeni na statistiku grešku prema podacima koji su stigli nakon popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine muku muče sa brojnim problemima.

Posebno oni koji su smogli snage i na kraju i odlučili da se vrate na svoja ognjišta u Livanjskom kantonu, odnosno Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč... Na načelničkim pozicijama u tim sredinama su načelnici koji su iz reda stranaka čije su centrale u Republici Srpskoj, a to je jedan argumenat koji imaju u rukavu u borbi za pozicije u federalnoj vlasti.

Posljednji pokušaj SDP-a BiH da dođe na čelo Kluba Srba u Domu naroda u Parlamentu FBiH je propao prije nekoliko dana, a možda je došlo vrijeme da upravo neko sa “druge” strane pokuša.

Možda budu bolji zaštitnici Srba nego ovi dosadašnji, a možda i ne, ali to se ne može znati dok se ne pokuša.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana