Novi, stari izbori

Vedrana Kulaga Simić

BiH je polako stigla na korak do novih izbora, a da rezultate prethodnih još nije u potpunosti sprovela u djelo.

To bi moglo da se, ako se stvari ne promijene u skorije vrijeme, odrazi i na lokalne izbore, koji bi trebalo da budu raspisani u maju naredne godine, a birališta otvorena početkom oktobra.

Centralna izborna komisija, ali i brojne nevladine organizacije u BiH i šire, koje godinama pomno prate izborne cikluse u ovoj zemlje, ističu da je vrijeme da se proces modernizuje i time smanji zloupotreba volje onih koji svoju građansku dužnost ispunjavaju svake dvije godine.

Priča o uvođenju novih tehnologija u izborni proces BiH uvijek se nekako aktuelizuje pred izbore, a nadležni su, u nekoliko navrata, najavljivali i određene pilot projekte, koji bi trebalo da sistem podignu na viši nivo.

Do sada nisu napravljeni veliki iskoraci na tom polju, a jedan od izgovora koji se najčešće mogao čuti je da je za to potrebna ogromna suma novca, ali i da sve zavisi od političke volje. Sve je to tačno, kao što je tačno i to da BiH, kao mala i siromašna zemlja, kako se često opisuje, ima dosta novca u svojoj kasi, ali se on ne troši onako kako bi trebalo.

Previše novca, i to već svi znaju, godinama odlazi za plate i naknade, kao i za pokrivanje svih drugih računa koje svaki mjesec ispostavljaju brojna ministarstva, agencije, kancelarije, instituciji, direkcije i drugi koji su dobili svoje mjesto na podužoj listi institucija na zajedničkom nivou.

I to je zbog nedostatka upravo političke volje, jer već u nekoliko navrata nisu zeleno svjetlo dobijale inicijative da se napravi presjek i vidi koja od tih 75 institucija zaista treba ovoj zemlji, a koje, sa druge strane, samo doprinose rashodnovnoj strani budžeta.

To je samo jedan od primjera kako se troši novac, i to više od 600 miliona godišnje, a kada se zatraže milion, dva ili tri za neke stvari, pravdaju se da nema novca u budžetu za te svrhe.

U BiH je potrebno promijeniti brojne stvari. Izborni proces je samo jedan u nizu, ali veoma značajan. Izbora je bilo i biće. Problema i propusta isto tako, ali se mora raditi na tome da ih bude što manje, da bi izborna volja onih koji ispunjavaju svoju dužnost bila sprovedena, a da se ne posumnja da je na ovom ili onom biračkom mjestu ona prekrojena.

Mada je to više u rukama onih koji sjede u biračkim odborima i onih koji ih na te pozicije dovedu. Tako da je, prije svake modernizacije potrebno promijeniti određene ciljeve, a zatim sredstva u izbornom procesu.

I to je teži dio.

Novi izbori, na kojima će birači među sugrađanima na izbornim listama birati one kadrove za koje smatraju da mogu napraviti bolje i više za svoj grad ili opštinu, proteći će, kako stvari stoje, prema starim pravilima, ali to ne znači da i politička svijest mora ostati ona stara. Do njih je.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana