Novi saziv, stari problemi

Vedrana Kulaga Simić
Novi saziv, stari problemi

Sve dijelovi postizborne slagalice nakon posljednje provjere volje birača dolaze na svoja mjesta, a političari su, kao rijetko kada, ispunili obećanje da će novi saziv Savjeta ministara BiH biti sastavljen najkasnije do kraja januara.

I tako i bi. Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH izabrali su nove ministre i njihove zamjenike na zajedničkom nivou vlasti, te tako postavili temelj novog saziva pred kojim su i neki dobro znani zadaci.

Sjednica, koja je bila posvećena samo njima, ostaće zapamćena po kritikama na račun dijela stranačkih i koalicionih uzdanica kojima su, zbog kojekakvih zasluga, povjerene ključne fotelje u Savjetu ministara.

Često se, doduše od poštenih ljudi, može čuti da ministar ne može biti svako ili to barem ne bi trebalo da bude, ali istorija ministarskih saziva uvjerava u suprotno jer je očigledno da ministar može biti svako iza koga stane ova ili ona stranke iz Republike Srpske ili FBiH. Ili više njih iz nekih svojih interesa.

Novi i sada već aktuelni sastav, posebno ministara na nivou BiH, u paketu ne odaje ni najmanje stručnosti, ni dobrih manira. Za dobar dio potvrđenih imena vezuju se afere, nedolično ponašanje, a pojedinim poslanicima su i pojedina stručna zvanja bila sporna.

Ipak, većina je prevagnula epilog na svoju stranu. Predložena lista, koju predvodi Borjana Krišto sa pozicije predsjedavajuće Savjeta ministara, je dobila potrebnu podršku u Parlamentu BiH, a predloženi kandidati su, na kraju sage kritika koje su dolaze i iz redova vladajućih stranaka, pročitali tekst kojim su se obavezali da će poštovati pravila i raditi u interesu i zemlje i svih njenih naroda.

Koliko su ozbiljno shvatili riječi koje su ponavljali tog dana, provjeriće se veoma lako. Pred Savjetom ministara, kao i pred drugim institucijama vlasti u ovoj zemlji, su izazovni dani. Ne treba izgubiti iz vida činjenicu da ih na dnevnom redu čekaju i brojna pitanja o kojima njihovi prethodnici nisu uspjeli pronaći konsenzus, uz sva nova koja će svakako stizati.

Nova vladajuća struktura, u kojoj je “osmorka” zauzela mjesta SDA, obećala je u startu dosta toga. Prvo, promjene u ponašanju, odnosno stavljanje dogovora u centar svega kako bi takvim pristupom pogurali BiH naprijed iz ambisa u kojem se nalazi.

BiH bi, kada bi se svako držao svojih opisa poslova, mogla da bude normalna zemlja za život, jer bi takav odnos prema stvarima konačno satjerao u drugi plan zatrovanu politiku, a u prvi bi iskočila ekonomija i napredak. Ali...

Trenutno stanje je takvo kakvo je, a na novim ministrima i zamjenicima je da nas sve u narednom periodu, a birani su na mandat do 2026. godine, uvjere u suprotno, da kritike poslanika nisu bile opravdane. Bilo bi lijepo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

A sad adio...
A sad adio...
Vrijeme opoziva
Vrijeme opoziva
Jesmo li svi mete?
Jesmo li svi mete?
Vandalizam
Vandalizam
Škola kao rezervna opcija
Škola kao rezervna opcija
Kolaps u najavi
Kolaps u najavi
Aerodromi
Aerodromi
Kamatne brige
Kamatne brige
Minska polja
Minska polja
Ludilo
Ludilo
Šta slavimo?
Šta slavimo?
Kukolj i žito
Kukolj i žito
Žrtve i zločini
Žrtve i zločini
Deblji kraj
Deblji kraj
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana