Novi saziv, stari problemi

Vedrana Kulaga Simić
Novi saziv, stari problemi

Sve dijelovi postizborne slagalice nakon posljednje provjere volje birača dolaze na svoja mjesta, a političari su, kao rijetko kada, ispunili obećanje da će novi saziv Savjeta ministara BiH biti sastavljen najkasnije do kraja januara.

I tako i bi. Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH izabrali su nove ministre i njihove zamjenike na zajedničkom nivou vlasti, te tako postavili temelj novog saziva pred kojim su i neki dobro znani zadaci.

Sjednica, koja je bila posvećena samo njima, ostaće zapamćena po kritikama na račun dijela stranačkih i koalicionih uzdanica kojima su, zbog kojekakvih zasluga, povjerene ključne fotelje u Savjetu ministara.

Često se, doduše od poštenih ljudi, može čuti da ministar ne može biti svako ili to barem ne bi trebalo da bude, ali istorija ministarskih saziva uvjerava u suprotno jer je očigledno da ministar može biti svako iza koga stane ova ili ona stranke iz Republike Srpske ili FBiH. Ili više njih iz nekih svojih interesa.

Novi i sada već aktuelni sastav, posebno ministara na nivou BiH, u paketu ne odaje ni najmanje stručnosti, ni dobrih manira. Za dobar dio potvrđenih imena vezuju se afere, nedolično ponašanje, a pojedinim poslanicima su i pojedina stručna zvanja bila sporna.

Ipak, većina je prevagnula epilog na svoju stranu. Predložena lista, koju predvodi Borjana Krišto sa pozicije predsjedavajuće Savjeta ministara, je dobila potrebnu podršku u Parlamentu BiH, a predloženi kandidati su, na kraju sage kritika koje su dolaze i iz redova vladajućih stranaka, pročitali tekst kojim su se obavezali da će poštovati pravila i raditi u interesu i zemlje i svih njenih naroda.

Koliko su ozbiljno shvatili riječi koje su ponavljali tog dana, provjeriće se veoma lako. Pred Savjetom ministara, kao i pred drugim institucijama vlasti u ovoj zemlji, su izazovni dani. Ne treba izgubiti iz vida činjenicu da ih na dnevnom redu čekaju i brojna pitanja o kojima njihovi prethodnici nisu uspjeli pronaći konsenzus, uz sva nova koja će svakako stizati.

Nova vladajuća struktura, u kojoj je “osmorka” zauzela mjesta SDA, obećala je u startu dosta toga. Prvo, promjene u ponašanju, odnosno stavljanje dogovora u centar svega kako bi takvim pristupom pogurali BiH naprijed iz ambisa u kojem se nalazi.

BiH bi, kada bi se svako držao svojih opisa poslova, mogla da bude normalna zemlja za život, jer bi takav odnos prema stvarima konačno satjerao u drugi plan zatrovanu politiku, a u prvi bi iskočila ekonomija i napredak. Ali...

Trenutno stanje je takvo kakvo je, a na novim ministrima i zamjenicima je da nas sve u narednom periodu, a birani su na mandat do 2026. godine, uvjere u suprotno, da kritike poslanika nisu bile opravdane. Bilo bi lijepo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Amber alert
Amber alert
Do mentaliteta je
Do mentaliteta je
Od Tita do Olbrajtove
Od Tita do Olbrajtove
Pravosuđe u leru
Pravosuđe u leru
Tapkanje u mjestu
Tapkanje u mjestu
Prevencija, šta je to?
Gluv, zbunjen, normalan
Gluv, zbunjen, normalan
Šamar domaćim radnicima
Šamar domaćim radnicima
Ko jamu kopa...
Ko jamu kopa...
Borba za opstanak
Borba za opstanak
Dosrbljavanje
Dosrbljavanje
Bježi, Fadile
Bježi, Fadile
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana