Njemačka

Veljko Zeljković
Njemačka

Njemačka je do sada uvijek, gledano kroz istoriju, ove balkanske prostore i njegove države gledala kao na svoje potencijalne kolonije.

Nažalost, tako je i danas, pogotovo nakon što je Amerika uspjela da minimizira njihovu političku i ekonomsku moć unutar Evropske unije. Kako bi je koliko-toliko povratili, te bar sebi dokazali kako se oni i dalje nešto pitaju, “vratili” su se ponovo na Balkan, pokazujući kako njihov odnos prema pravoslavlju i srpskom narodu u cjelini nikada nije promijenjen. Najbolje se to vidi na primjeru Srpske i Kosova i prema onima koji se drznu da stanu na pu­t tom novom njemačkom hegemonizmu.

Srpskoj se tako, od strane Kristijana Šmita, njemačkog diplomate sa nepriznatom diplomom visokog predstavnika, prijeti ekonomskim sankcijama. Taman kada se nakon opštih izbora pomislilo da će stvari krenuti nabolje, Šmit je gostujući, ironije li, u britanskom parlamentu, koji bi najradije da Srpska i ne postoji, najavio jednu takvu mogućnost kako bi kaznio neposlušno rukovodstvo Srpske koje ne pristaje da im se stavi ne samo njemački već bilo kakav samar i ular. On je ovom prilikom istakao i kako mu je strašno žao što nema moć i podršku velikih sila kakvu je nekada imao Pedi Ešdaun. Na taj način Šmit je pokazao kako doživljava i poima demokratiju, ali i BiH, ali i dokle bi bio spreman ići da to može. Smjenjivao bi, hapsio i privodio legitimne predstavnike vlasti. Mijenjao i nametao zakone, jer upravo je to i radio Ešdaun, koji je za vrijeme svoje vladavine uspio od Srpske silom oteti niz nadležnosti.

Kako to više nije moguće, Šmit je odlučio da uz pomoć Velike Britanije, ali i još nekih zemalja Evropske unije, prijeteći finansijskim i ekonomskim sankcijama disciplinuje Srpsku i to sve uz izgovor koji proteklih godinu dana upotrebljava kada se rješava bilo šta - navodni ruski maligni uticaj.

Slična situacija je i u Srbiji, odnosno Kosovu. Berlin po svaku cijenu, prijeteći neviđenim sankcijama, zamrzavanjem evropskog puta Srbije, povlačenjem investicija, od Beograda traži priznanje Kosova kao nezavisne države. Njemački ambasador na Kosovu Jorn Rode najglasniji je u tome, navodeći da će EU i zemlje Kvinte od vlasti u Prištini tražiti da se formira zajednica srpskih opština. Rode je istakao kako je to maksimum, jer sve ostalo krši ustav Kosova, te da se neće dozvoliti stvaranje nekakve nove “Republike Srpske” na tim prostorima.

Traži poštovanje ustava nepriznate zemlje, a s druge strane od Srbije da krši sopstveni. Od Beograda traži da prekrši i sve međunarodne potpisane sporazume, pa čak i Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija, u kojoj se navodi da je KiM sastavni dio Srbije. Pa dokle, gospodo, zar nam niste već ionako nanijeli previše zla? Zar ste zaboravili?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
100 maraka, druže!
100 maraka, druže!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana