Niske strasti

Veljko Zeljković

Bakir Izetbegović ponovo je u svom elementu i ostrašćenom nacionalističkom transu i narativu, a nakon što je konačno dočekao da u Bijelu kuću zasjedne Džo Bajden.

Lider SDA ponovo je udario po Dejtonu, Srbima i Hrvatima, nazivajući ovaj sporazum retrogradnim. Očekuje on da Bajden ispravi tu navodnu “nepravdu” i pomogne mu da ostvari nedosanjani san njegovog oca. To što on podrazumijeva i diskriminaciju ostala dva naroda, njega ne interesuje, jer taj plan stvaranja nekakve građanske države podrazumijeva postojanje samo jednog naroda - dominantnog bošnjačkog.  

Njegova najnovija zapaljiva izjava dolazi i u vrijeme nakon što je Bundestag dao “zeleno svijetlo” da Aleksandar Šmit i zvanično postane njemački kandidat za novog visokog predstavnika u BiH. Očekuje on i da Njemačka pomogne.

A kako bi došao do tog cilja bošnjačka politička elita angažovala je i jedan broj lobista rusofoba koji veće godinama rade za “bošnjačku stvar”, a koja je, između ostalog, iznikla iz programa “Muslimanskog bratstva”, pokreta koji smatra da je svaki život muslimana i hrišćana nemoguć. 

Međutim, utisak je kako se Izetbegović i ovaj put malo zaletio. Sve više zemalja u svijetu shvata da ova njegova politika nikuda ne vodi, te da je upravo on najveći rušilac BiH i glavni kreator gotovo svih političkih kriza u zemlji. Shvatili su to i pojedini američki senatori, a pogotovo nakon otvorenog političkog i krstaškog rata koji je on poveo protiv Hrvata u BiH, a kojeg prate razne inkvizitorske institucije.

Na ruku mu ne ide ni eventualni dolazak Šmita na mjesto novog visokog predstavnika, jer se radi o umjerenom i razumnom političaru, koji bi mogao tražiti da se OHR izmjesti iz BiH, a kako bi se zemlja koliko-toliko otrgla od međunarodnog protektorata i krenula evropskim putem. Nažalost, Izebegović i razni Komšići i Džaferoviće toliko su zaslijepljeni i ostrašćeni da i dalje zemlju uvlače u sve veću krizu, priželjkujući međunarodni intervencionizam.

Kako zbog svega toga žive ljudi u BiH, da li ćemo i kada dobiti vakcinu, kako ćemo riješiti akutnu migrantsku krizu koja prijeti da poput upaljenog slijepog crijeva pukne, njima nije na dnevnom redu. A zašto i bi, dobro su situarani. Žive i rade u pratnji policije, a i dobrano su se obezbijedili tokom ratnog i poratnog perioda. Nadležni već godinama ne mogu ući u trag stotinama miliona dolara donatorskih sredstava.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana