Nikova poruka

Veljko Zeljković

Svjetski poznati motivacioni govornik Nik Vujičić poručio je ljudima u BiH da streme budućnosti. Da se ne osvrću na prošlost, a na Zapad ne gledaju kao na Boga.

BiH, međutim, i dalje živi zarobljena u prošlosti. U “prokletoj avliji”, okovanoj politikom koju godinama vodi SDA.

I kako stvari stoje, ni u budućnosti nas ništa bolje ne očekuje, pogotovo nakon što su iz najveće bošnjačke partije istakli kako “priželjkuju snažniji angažman Sjedinjenih Američkih Država u BiH”.

Stranka koja se, navodno, svim srcem zalaže za suživot svih naroda priziva moćne sile da “srede stanje” u zemlji. Da se napravi država po volji jednog naroda.

U toj priči Srbi i Hrvati su manje-više suvišni. I to čelnici SDA više i ne kriju. Vidjelo se to, uostalom, i iz njihove posljednje stranačke rezolucije u kojoj se kao jedan od programskih ciljeva navodi stvaranje “republike BiH”. Bez entiteta! Za tako nešto pomoć se traži sa strane.

Za izreku “dogovor kuću gradi” izgleda da u SDA nisu čuli. Umjesto toga priželjkuju američku intervenciju. Da se nametnu rješenja koja ne bi bila interesu sve tri naroda u BiH, ali ni izborne volje građana.

Takođe, zaboravlja se i da američki intervencionizam nikome i nigdje dobrog nije donio. Latinska Amerika, Libija, Irak...

Svjetske sile vode geopolitičke igre. U tim šahovskim igrama aktere ne interesuje nastala kolateralna šteta. Pa ni sudbine malih naroda. Kada velike svjetske sile pričaju o demokratiji i vladavini prava, to obično ne završi dobro. Tu više nema ni demokratije, a ni prava.

Amerika želi povratak na Balkan kako bi smanjila uticaj Rusije i Kine. Ako već žele da se vrate, zašto to ne urade ekonomski, a ne vojno, i to tako što će pozvati svoje kompanije da investiraju u BiH. Kina je vjerovatno najbolji primjer. Ona svoj uticaj širi ulaganjem. Dobro svima.

Vrijeme prolazi. Po vokabularu političara, nismo se odmakli od devedesetih. Više ne­ tapkamo ni u mjestu. Sve više se vraćamo unazad. A vremena je sve manje. Sve je manje i nade, jer ruke građana BiH su sve manje mlade.

Bakira izgleda da to ne brine. Jer dok je krize, biće i bećara. Ali i tajnih bankovnih računa za koje niko neće pitati.

I upravo je o svemu tome, između ostalog, govorio i Nik Vujičić. O potrebi da se više okrenemo sami sebi. Jer na Zapad ne treba da gledamo kao na Boga. Kod njih i “milosrdni anđeli” nose bombe.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana