Nepovjerenje

Milijana Latinović
Nepovjerenje

Iz dana u dan uvjeravamo se da apsurdima nema kraja u ovoj zemlji. Posljednji u nizu primjera koji pokazuju svu nelogičnost, nepovjerenje i nesklad jeste činjenica da je na zvaničnoj evidenciji nezaposlenih u Republici Srpskoj hiljade ljudi, a da, prema riječima poslodavaca, radnika nema ni za lijeka.

Previše nesklada i nesporazuma u jednoj jedinoj rečenici.

Ima li ih, ili nema? Jesu li oni samo nezaposleni na papiru ili su stvarno nezaposleni? Hoće li uopšte da rade? I zašto poslodavci radnike traže preko društvenih mreža, ne obraćajući se onima kojima je posao da posreduju pri zapošljavanju? Zašto od Zavoda za zapošljavanje traže radne dozvole za strance a da ne upitaju ima li domaćeg kadra koji im je potreban?

Pitanja bi se mogla nizati unedogled, a tačan odgovor teško da iko može dati. Ako na domaćim evidencijama ima nezaposlenih iz oblasti ugostiteljstva, metalske industrije i građevinarstva, kako je moguće da u firmama koje zapošljavaju taj kadar nedostaje radnika?

Još je čudnije to da su hiljade ljudi upravo tih profila na evidenciji nezaposlenih i da se ne javljaju na oglase za posao koji su preplavili sve moguće medije.

Vrtimo se u nekom začaranom krugu u kojem niko nikome ne vjeruje. Poslodavci i ne pitaju ove sa biroa za domaću radnu snagu. Zašto? To ni sami ne znaju da objasne. Ti koji se vode kao nezaposleni navodno ne pitaju poslodavce za posao. Zašto? Ni to niko ne može da objasni. Ni biro niko ništa ne pita.

Kako smo dospjeli u situaciju da niko nikome ne vjeruje i da je 66.504 nezaposlenih u Srpskoj samo puki broj koja nikome ne treba sam Bog zna.

Činjenica je da su vremena teška, da je kriza uveliko ovladala i našim prostorom i da teško krpe kraj s krajem i oni koji su zaposleni i imaju kakvu-takvu (uglavnom malu) platu. Nije logično, ali ni normalno da nas s jedne strane bombarduju jaucima da nema radnika da se zbog toga gase pogoni, da ne mogu fabrike da preuzmu ogromne narudžbe iz inostranstva, jer nema ko da radi, a s druge strane da je na spisku nezaposlenih nekoliko desetina hiljada ljudi.

Očigledno smo podobro zapeli u komunikaciji. Jedni druge ne pitamo i ne slušamo i najbolji smo kada se međusobno optužujemo.

Krajnje je vrijeme da malo stanemo na lopticu, presaberemo se da vidimo gdje smo i šta imamo ili nemamo. Jer ovako, kako je sada, nema smisla nastavljati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Do mentaliteta je
Do mentaliteta je
Od Tita do Olbrajtove
Od Tita do Olbrajtove
Pravosuđe u leru
Pravosuđe u leru
Tapkanje u mjestu
Tapkanje u mjestu
Prevencija, šta je to?
Gluv, zbunjen, normalan
Gluv, zbunjen, normalan
Šamar domaćim radnicima
Šamar domaćim radnicima
Ko jamu kopa...
Ko jamu kopa...
Borba za opstanak
Borba za opstanak
Dosrbljavanje
Dosrbljavanje
Bježi, Fadile
Bježi, Fadile
Šta žene slave?
Šta žene slave?
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana