Neodgovornost roditelja

Miloš Vasiljević
Neodgovornost roditelja

Malo je onih vozača koji striktno poštuju pravila, a sve više je neodgovornih koji ih krše pa čak i u prisustvu djece ne koristeći sjedalice i podmetače.

Auto-sjedalice zamišljene su kao zaštita u toku vožnje, ali policija i po tom osnovu ima pune ruke posla i primorana je da kažnjava roditelje koji prije odgovornosti biraju bahatost.

Naime, policija je lani kaznili čak 3.041 vozača zbog nepropisne vožnje mališana. Više je to za 55 nego u prethodnoj, 2021. godini, što govori da apeli nadležnih da se djeca voze isključivo u auto-sjedalicama nisu urodila plodom.

Roditelji često djecu drže u naručju, što je bespotrebno, ali i opasno, a za to su kazne neminovne, a možda i blage, ako uzmemo u obzir potencijalne posljedice. Čest je slučaj i da djeca sjede na prednjem sjedištu, i to ona mlađa od 12 godina, i ponovo su krivci roditelji, nikako djeca. Stručnjaci iz ove oblasti upozoravaju i na činjenicu da roditelji nepravilno koriste sjedalice.

Svjedoci smo i da roditelji djecu, najčešće u skupocjenim automobilima, drže u krilu dok voze, što nikako nije dobar putokaz šta će oni raditi u budućnosti.

Postavlja se često pitanje kockaju li se roditelji životima mališana, a pri tome i rizikuju da budu kažnjeni, s razlogom. Takođe, ono što je simptomatično je da maloljetnici sve češće sjedaju za volan, bez bilo kakve dozvole, voze neregistrovana vozila i remete javni red i mir.

Da bi bio smanjen broj kazni, ali i rizik, potrebno je vršiti i dodatne edukacije, da bi bila razvijena svijest o problemu kojem se ne nazire kraj. Dijete mlađe od pet godina u autu treba da sjedi isključivo na zadnjem sjedištu u sjedalici, dok dijete u periodu od pet do 12 godina treba da sjedi na posebnom podmetaču, zavisno do njihove visine.

Ovo su samo neki od detalja sa kojima mora biti upoznat svaki roditelj, ali nije samo to dovoljno. Mora da ih poštuje i to isključivo zbog bezbjednosti djece u saobraćaju. Valjda je život djeteta najvažniji.

Osim ljudi koji voze u alkoholisanom stanju, te onih koji prekorače brzinu nakon koje im često bude oduzeta vozačka dozvola, i ovo je problem koji je sve izraženiji.

Djeca su u sjedalicama bezbjednija u slučaju nesreća, a poštovanje pravila ostaviće i koju marku više u novčaniku, koja nikome nije višak u vremenu inflacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
100 maraka, druže!
100 maraka, druže!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana