Neka igre počnu

Aleksandar Stojanović

Svi koji žive u BiH saglasni su da izborna kampanja nikad ne prestaje, jer međustranačka netrpeljivost je rijetko kad na prihvatljivom nivou, a svaka greška i vlasti i opozicije se u svakom trenutku posebno naglašava. Ipak, ona zvanična, zakonom predviđena predizborna kampanja počinje danas i trajaće do 13. novembra u ponoć.

 

Mnogi bi se složili da je ovo političarima najdraži period, jer se u ovom periodu ona makijavelistička: "Cilj opravdava sredstvo", često ispod granica ukusa borbe u političkoj areni, tumači kao "demokratsko sredstvo i umijeće ostvarivanja političkih rezultata". S druge strane, paradoksalno, veliki broj građana ne želi da uključi televizor ili da čita novine, jer će u tim predizbornim igrama najmanje slušati o programima i radu stranaka.

Međutim, i nije floskula, ova kampanja biće drugačija od svih prethodnih. Ne, nije se mnogo promijenilo na političkom nebu u Republici Srpskoj i BiH, ali epidemija virusa korona promijenila je sveukupan život čitavog svijeta, a to se odrazilo i na BiH.

"Šatorski festivali" i uobičajena stranačka okuplja ove godine padaju u zaborav. Iako je kod velikog broja građana došlo do zamora od epidemije, ona će makar ove godine natjerati stranke da budu kreativnije i inovativnije u tome kako da privole glasače. Samo onaj ko osmisli najbolje rješenje za takozvani terenski rad može očekivati dobar rezultat.

Sva ona trvenja i politički sukobi u vezi sa Centralnom izbornom komisijom i druge dnevnopolitičke teme, bar privremeno, biće stavljeni u stranu, "visoka politika" spominjaće se sporadično, a oko 30.000 kandidata na listama za lokalne parlamente i funkcije prvog čovjeka opštine/grada krenuće u borbu prilazeći svakom pojedincu ponaosob.

Pored onih standardnih apela da kampanja treba da prođe u fer, demokratskoj i mirnoj atmosferi, valja podsjetiti i na riječi načelnika Štaba za vanredne situacije RS Milana Novitovića da "ne smijemo dozvoliti nove klastere u kampanji". Drugim riječima, pored odgovornosti za demokratiju, kandidati ove godine posebnu pažnju moraju posvetiti i zdravlju građana. Niko nema pravo, niti smije dozvoliti da zbog četiri godine funkcije bude odgovoran za širenje zaraze.

Građani ne smiju da okreću glavu i ignorišu kampanju, jer, koliko god zvučalo kao fraza, na kraju samo oni biraju. Svako ko ne želi da djeluje kao korektiv političarima, nema pravo da se žali u naredne četiri godine, jer svoje predstavnike treba da biramo isključivo olovkom, a nikako galamom. Kandidati treba da ubijede birače, a birači da izaberu najboljeg. A ko je kakav, pokazaće se 15. novembra. Neka (predizborne) igre počnu!

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana