Najbolji studenti na ledu

Danijela Bajić

Desetke u indeksima najboljih diplomaca na banjalučkom Univerzitetu više nisu garancija da će imati priliku da obave pripravnički staž na fakultetu, jer dekani više ne moraju da im pruže tu šansu, što su do sada bili obavezni.

Ta odluka proširenog kolegijuma Univerziteta u Banjaluci rastužila je mnoge studente, koji su maštali o stažiranju upravo na visokoškolskoj ustanovi u kojoj su sticali znanje.

Odluka da najbolji diplomci pripravnički staž obavljaju na fakultetima donesena je lani u ovo doba, na prijedlog rektora banjalučkog Univerziteta Milana Mataruge. On je izrazio žaljenje zbog novog stava kolegijuma, koji je sudbinu studenata generacije prepustio na milost i nemilost dekana.

Prošlogodišnja odluka, koja je kod većine dočekana raširenih ruku, studentima je bila vjetar u leđa da nastave da se trude, jer su im se na taj način otvarala vrata da kroz nekoliko godina postanu asistenti i profesori te na taj način doprinesu razvoju Univerziteta u Banjaluci, a samim tim i Republike Srpske.

Čak i da ne dobiju stalni posao na Univerzitetu, studentima ta mogućnost daje dobru osnovu ili višu početnu poziciju u odnosu na druge.

Sada sve to visi o koncu, jer je pitanje koji će dekan najboljem studentu dati priliku za stažiranje na fakultetu.

Pojedini dekani su na startu obećali da najboljima neće uskratiti ovu šansu, dok ima i onih koji su odmah dali do znanja da ne žele pripravnike, nego asistente.

Iako su razočarani novom odlukom, studenti ne gube nadu da će dekani naći načina da ih nagrade za sav trud i rad koji su uložili tokom studiranja.

Nadležni ne smiju zaboraviti ni činjenicu da je RS za dvije godine napustilo više stotina ljekara i tehničara, kao i hiljade drugih diplomaca koji su trbuhom za kruhom otišli "preko grane". Zbog toga svaki pokušaj da se zadrže i nagrade mladi i vrijedni stanovnici ove zemlje uliva nadu u bolje sutra.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana