Mrak film

Veljko Zeljković
Mrak film

Evropska unija susrela se posljednjih nekoliko mjeseci sa velikom energetskom krizom. Nedostatak nafte i gasa, prekinuti lanci snabdijevanja, ali i visoke cijene električne energije bacaju sve više u očaj građane ove zajednice. Mnogi upozoravaju kako bi ona mogla potrajati i narednih pet do deset godina. I to u optimističnoj varijanti.

Cijene struje su trenutno od 10 do 15 puta više od onih s početka godine. Predviđanja za narednu godinu govore da bi cijena jednog megavat-časa struje mogla otići na čak 1.000 evra.

U velikom problemu se našla moćna Švajcarska, ali i Austrija i Njemačka u kojoj kupovinom ćebadi, manjim brojem tuširanja i “termostat planom” pokušavaju riješiti problem. Godinama su ove države svoj ekonomski prosperitet gradile na jeftinim ruskim energentima. Zarad “očuvanja planete” gasile su se i termoelektrane i gradili obnovljivi izvori energije, koji sami po sebi nisu mogli u tako kratkom periodu obezbijediti energetsku stabilnost. Jedno brzopleto i mazohističko ponašanje pravdano solidarnošću dovelo je većinu zemalja EU u izuzetno nezavidnu poziciju.

S druge strane, BiH, odnosno Srpska, nema tih problema. Proizvode se dovoljne količine struje. Ima i za izvoz. Raspolažemo i prirodnim resursima kojim bi mogli dodatno popraviti trenutni položaj. Imamo viškove struje koje smo naslijedili iz doba Titine Jugoslavije, kada se radilo i gradilo. Danas, pak, imamo jedan broj mentalno ograničenih koji ne dozvoljavaju ulaganja u ovaj strateški sektor.

Iako je prošlo oko 18 mjeseci od postavljanja kamena temeljca za izgradnju HE “Buk Bijela” na rijeci Drini, ovaj projekat i dalje nije odmakao od tog “početnog kamena”. Ručnu su, paleći gume na sve četiri točka, povukle bošnjačke stranke. U igru je uvučen i Ustavni sud BiH, pravosudna institucija pod kontrolom SDA, kome je od strane bošnjačkih zvaničnika dostavljen podnesak za ocjenu dodijeljene koncesije za izgradnju ovog kapitalnog objekta.

I dok Evropa i svijet vape za energentima, u BiH se vode nerazumne političke igre koje sprečavaju prosperitet zemlje. O čemu ti političari misle, šta im je u glavi...? Samo žica, ili ipak nešto složenije sklopke...? Sve neodoljivo podsjeća na novi scenario za snimanje “Mrak filma 6”. Horora i komedije u isto vrijeme.

Pokušava se dovesti u pitanje i izgradnja gasovoda kroz Srpsku, ali i projekat “Gornji horizonti”. Na taj način ti koji to rade drže svoju ruku na utičnici koja gasi svjetlo i u BiH. Oni su, doduše, i navikli da funkcionišu samo u mraku “proklete avlije” u kojem ih građani neće moći vidjeti kako pustoše zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Amber alert
Amber alert
Do mentaliteta je
Do mentaliteta je
Od Tita do Olbrajtove
Od Tita do Olbrajtove
Pravosuđe u leru
Pravosuđe u leru
Tapkanje u mjestu
Tapkanje u mjestu
Prevencija, šta je to?
Gluv, zbunjen, normalan
Gluv, zbunjen, normalan
Šamar domaćim radnicima
Šamar domaćim radnicima
Ko jamu kopa...
Ko jamu kopa...
Borba za opstanak
Borba za opstanak
Dosrbljavanje
Dosrbljavanje
Bježi, Fadile
Bježi, Fadile
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana